12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Komisija za peticije: So krivice slepim in slabovidnim otrokom ter njihovim staršem popravljene?

Je Vlada RS opravila domačo nalogo in popravila krivice, ki so jih dolga leta doživljali slepi in slabovidni otroci ter njihovi starši?

 

Spomnimo. 14. februarja letos so člani in članice Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti na predlog predsednice komisije in poslanke SDS Eve Irgl obravnavali problematiko slepih in slabovidnih otrok. Starši slednjih so se namreč znašli v brezizhodni situaciji zaradi napačnega tolmačenja zakona v zvezi s prejemanjem dveh različnih socialnih prejemkov, in sicer dodatka za nego ter dodatka za pomoč in postrežbo.

Starši slepih otrok so sprva prejemali dodatek za nego otroka, leta 2003 pa je otrokom po ZPIZ-2 pripadel tudi dodatek za pomoč in postrežbo. A ker so pristojni na Centrih za socialno delo (CSD) v preteklih letih različno tolmačili veljavno zakonodajo, so bile nekatere družine s slepimi in slabovidnimi otroki finančno oškodovane. Namreč, pristojni na CSD so nekaterim staršem dejali, da se morajo odločiti za eno vrsto prejemka – ali za dodatek za nego ali pa dodatek za pomoč in postrežbo -, nekateri starši so morali dodatek za nego vračati in so se zaradi tega znašli celo v postopkih izvržb, nekateri starši pa so vrsto let prejemali oba socialna prejemka.

Po končani razpravi so članice in člani komisije sprejeli naslednja sklepa:

1. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti predlaga Državnemu odvetništvu Republike Slovenije, da nemudoma prekine vse postopke izvržb v postopkih zoper starše glede zadeve v zvezi s sočasnim uveljavljanjem pravice do dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo.

2. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti predlaga Vladi Republike Slovenije, da takoj oziroma najkasneje v roku štirih mesecev, z dopolnitvijo potrebne ustrezne zakonske ureditve, popravi krivice, ki so bile povzročene v zvezi s sočasnim uveljavljanjem pravice do dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo, na katere opozarja tudi Varuh človekovih pravic (Letno poročilo za leto 2015, priporočilo št. 83).

Na današnji nujni seji, ki se je pričela ob 14. uri, govorijo o realizaciji omenjenih sklepov, sprejetih 14. februarja letos. Je Vlada RS opravila domačo nalogo in popravila krivice, ki so jih dolga leta doživljali slepi in slabovidni otroci ter njihovi starši?

Vabljeni k spremljanju seje komisije na TV Slovenija 3!

Zadnje novice

Sorodne vsebine