24.6 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

(KOMENTAR) Slovensko šolstvo obvladujejo učitelji, ki so “otroci” socializma

Piše: Slo-solar.si

Kot to velja za medijsko krajino in sodstvo v Sloveniji, je tudi slovensko javno šolstvo (v nadaljevanju: šolstvo) trdnjava nekdanjega sistema. Po več kot 30 letih samostojne Slovenije je v šolstvu namreč najti še veliko socialističnih idej in vzorcev, ki preprečujejo, da bi šolstvo postalo pluralno, predvsem pa stičišče sodobnih pristopov in idej.

Za to je več razlogov. Glavni razlog je v dejstvu, da šolstvo obvladujejo večinoma kadri (učitelji in profesorji; v nadaljevanju: učitelji), ki so “otroci” socializma. Ker jih je selekcioniral ali nastavil socialistični sistem – pa ne samo na osnovnih in srednjih šolah, temveč tudi na visokih šolah in univerzah – imajo socializem oziroma levičarstvo v genih in to prenašajo tako na svoje naslednike, kot tudi na svoje učence, dijake in študente. S tem uresničujejo tisto, za kar so si komunisti vedno prizadevali – da imajo šolstvo in izobraževanje mladih v njihovih rokah. Komunisti so namreč dobro vedeli, da je obvladovanje šolstva in izobraževanje mladih v socialističnem duhu poroštvo za ohranjanje oblasti. Tako kot v preteklosti, se tudi v sedanjosti prenašanje socialističnih vzorcev na mlajše rodove dogaja sistematično in skozi celotni izobraževalni proces.

Ne trdim, da je s sedanjem šolstvom vse narobe (nenazadnje se je s pomočjo tega šolstva izšolalo že mnogo generacij in med njimi ustvarilo veliko število poklicno uspešnih ljudi), trdim pa, da se stanje v šolstvu ni veliko spremenilo. Da je s sedanjim šolstvom marsikaj narobe dokazuje denimo to, da mladi po končanem študiju nimajo zadostnih praktičnih znanj, ali pa to, da je v Sloveniji veliko odraslih (med 20. in 60. letom), ki so, kljub zaključenem šolanju, funkcionalno nepismeni. Raziskava iz leta 1998 je denimo pokazala, da približno 70 odstotkov odraslih Slovencev nima dovolj znanja in spretnosti za ravnanje z informacijami, ki jih vsebujejo različne vrste besedil. Pri tem gre tudi za sposobnost razumevanja in izpolnjevanja obrazcev ter uporabo osnovnih računskih operacij.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine