8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kolegij predsednika DZ danes o sklicu izredne seje

Kolegij predsednika DZ se bo na današnji seji dogovoril o sklicu izredne seje DZ, ki je predvidena za torek ob 12. uri. Na njej bodo novoizvoljeni poslanci ustanovili ključne parlamentarne odbore. Poleg tega bo kolegij odločil o predlogu za nujno obravnavo novele zakona o zdravniški službi, ki jo je vlada sprejela v četrtek na dopisni seji.

Predsednik DZ Matej Tonin je v četrtek po posvetu z vodji poslanskih skupin poudaril, da so si zelo pošteno in pravično razdelili vodenje parlamentarnih odborov. Predsedniška mesta so pripadla štirim največjim strankam, podpredsedniška pa drugim. Tonin zato na današnji prvi redni seji kolegija v novem sklicu ne pričakuje zapletov.

Poleg že ustanovljene mandatno-volilne komisije bodo po Toninovih besedah na izredni seji DZ ustanovili še odbor za zunanjo politiko zaradi tožbe proti Hrvaški, odbor za zadeve EU, ki ga potrebujejo zaradi vključenosti DZ v proces sprejemanja odločitev na ravni EU, in skupni odbor, na katerem bodo lahko obravnavali vse zadeve.

Po dogovoru bo SDS zadržala vodenje mandatno-volilne komisije, LMŠ bo prevzela skupni odbor, SD odbor za zunanjo politiko, SMC odbor za zadeve EU. Podpredsednik v skupnem odboru bo iz Levice, v odboru za zadeve EU iz NSi, v mandatno-volilni komisiji iz SAB, v odboru za zunanjo politiko iz DeSUS in SNS, predstavnika narodnih skupnosti pa bosta imela podpredsednika v odboru za zadeve EU.

Novela zakona o zdravniški službi, ki jo je vlada sprejela v četrtek na dopisni seji in jo po nujnem postopku poslala v DZ, odpravlja nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje in v stroki so namreč že pred časom opozorili, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU, neživljenjska.

S sprejetjem novele se mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike. Če se bo kolegij strinjal z nujno obravnavo, bodo novelo uvrstili na izredno sejo DZ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine