17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

V Kočevskem Rogu so pobili tudi verne Slovence – sovražnike komunistične ideologije; o tem pričajo predmeti žrtev!

Ob nedavnem odkritju tretjega brezna v Kočevskem rogu so preiskovalci našli posmrtne ostanke in predmete pobitih okoli 250 civilnih žrtev. V večini naj bi šlo za mlade moške, ki so bili ustreljeni. Med najdenimi predmeti so našli tudi ostanke rožnih vencev z napisi v slovenščini. Napisi kot je “Marija brez madeža prosi za nas” pričajo o tem, da so bili med poboji v Kočevskem rogu, jeseni leta 1945, pobiti tudi Slovenci.

 

V Breznu 3, ki se nahaja med Velikim rogom in Starimi žagami so našli nove ostanke žrtev poboja, ki se je po ocenah strokovnjakov zgodil jeseni leta 1945, med žrtvami je bila večina moških in največ pet žensk. Med raziskovanjem, ki so ga opravili pred kratkim so odkrili brezno, ki je bilo kar 14 metrov globoko. Poleg ostankov so našli delčke ročnih bomb in večje število neeksplodiranih ubojnih sredstev, o čemer smo že pisali.

Arheolog Uroš Košir je povedal, da so poleg posmrtnih ostankov našli žlice, glavnike, osebne predmete, ogledala, rožne vence, svetinjice, delčke časopisa in okrog 400 gumbov, ki so v večini pripadali civilistom. Ker so zapisi na obeskih rožnih vencev v slovenščini, je moč verjeti, da so bili med žrtvami Slovenci. Na obeskih je zapisano “Marija brez madeža prosi za nas”.

Posmrtni ostanki (foto: Uroš Košir)

V spodnjem delu jame so bila trupla zasuta, posmrtne ostanke pa so našli tudi na višjih plasteh. Za ostanke na površini predvidevajo, da pripadajo tistim, ki so kopali grobove, jih zasuli potem pa tudi oni popadali pod streli.

Najbolj grozovito, poleg samega zločina, pa je dejstvo, da v samostojni Sloveniji in po demokratizaciji še vedno nismo uspeli sodno procesirati niti enega primera zločinov proti človečnosti. Po navedbah vojnih registrov v vojnih moriščih zasutih leži okoli 20 tisoč ljudi, posmrtni ostanki pa niso položeni v primerne grobove, s katerimi bi lahko povrnili dostojanstvo tistim, ki so med poboji izgubili življenje.

Sara Kovač

Zadnje novice

Sorodne vsebine