30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Koalicijski poslanec razkriva trhnobo koalicije: “Nekaj tu ne štima, a ne?”

Prišli smo do prelomne točke v vladavini premierja Marjana Šarca. Stvari, na katere že ves čas njegove vladavine opozarja opozicija, so postale stvari, na katere so začeli opozarjati celo njegovi lastni koalicijski partnerji. Osrednje teme srečanja koalicije naj bi bila priprava proračuna za prihodnji dve leti, prioritete v zdravstvu in spremembe volilne zakonodaje. Ob tem se lahko vprašamo, kaj sploh počnejo koalicijski partnerji drugače, saj našteto že tako spada v del njihovih rednih obveznosti.

 

“Na včerajšnjem vrhu koalicije sem izpostavil problem,” je na Twitterju zapisal nekdanji kohezijski minister Marko Bandelli, ki je opozoril, da so transferji zrasli za 24 odstotkov, izdatki za storitve so se povečali za 18 odstotkov, plače in prispevki so zrasli za 35 odstotkov, medtem ko se je število investicij zmanjšalo za 40 odstotkov.

Svojo opazko, je Bandelli pospremil s komentarjem, da “nekaj tu ne štima”. Kako bi le, ko pa nam vlada politika, ob kateri smo lahko najsrečnejši, ko ne dela ničesar. Manj škode je na tak način. Začelo se je z vojno napovedjo nadkoalicijske Levice podjetnikom. K pogromu je takrat klical prvi ideolog Levice Miha Kordiš. Šarčeva vlada pa se je lepo upognila zahtevam skrajnih levičarjev, saj so se še predobro zavedali, da brez njih vlada ne more obstati.

Sprejet ni bil niti en ukrep, s katerim bi poskrbeli za razbremenitev dela, nobeno znižanje prispevkov niti odprava povišanega “kriznega” DDV, ki ga je vpeljala že Alenka Bratušek v imenu spopadanja z gospodarsko krizo. Krize bojda ni več, davki ostajajo. Zlobni jeziki bi rekli, da tisto, kar so bili diamanti za Marilyn Monroe, so povišani davki za Bratuškovo.

Sistem v razsulu
Ravno tako ni znižanja davkov. So pa zato zvišanje plač v javnem sektorju ter podražitve vrtcev, domov za ostarele in drugih storitev. Zdaj obljubljajo, da bo zdravstvo doletela nova finančna injekcija v višini med 200 in 300 dodatnih milijonov davkoplačevalskega denarja. Zdravniki pa medtem množično dajejo odpovedi, medicinske sestre ravno tako, minister za zdravje pa vztraja, da so koncesionarji problem in ne rešilna bilka, ki varuje slovensko zdravstvo pred totalnim kolapsom.

Lahkota, s katero premier Marjan Šarec in njegova druščina zapravljajo davkoplačevalski denar, si zasluži mesto v analih zgodovine. Tako se ne gre čuditi, kako ob zvišanju transferjev ter izdatkov za storitve, plače in prispevke ne ostane nič za investicije. Kako bi le ostal denar za investicije, ko pa gre denar za pokrivanje vsega naštetega.

Vsekakor se nam obetajo zanimivi časi, ko še koalicijski poslanci govorijo tisto, o čemer že vrabci čivkajo. Namreč, Šarec lahko še naprej igra odločnega premierja, ki ve, kako udariti po mizi in primerno namrščiti obrvi, medtem ko preganja svoje fantomske fašiste. A to več ne prepriča niti koalicijskih poslancev, ki naj bi jim bilo v interesu izkazovanje podpore vladi. Kmalu se bomo lahko prepričali, ali so Bandellijeva opozorila kaj zalegla ali pa se zgodba o cesarju v novih oblačilih zgolj nadaljuje.

R. O.

Zadnje novice

Sorodne vsebine