13.9 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Koalicijske poslanske skupine vložile novelo Zakona o štipendiranju, Zoisovo štipendijo bodo lahko pridobili tudi športniki in šahisti

Piše: V. K.  

Poslanske skupine SDS, NSi in SMC so vložile novelo Zakona o štipendiranju. Novela zakona bo omogočila, da Zoisovo štipendijo lahko pridobijo, poleg dosedanjih upravičencev, tudi dijaki in študenti z najvišjimi športnimi in šahovskimi dosežki, ki imajo hkrati tudi odlične učne oziroma študijske dosežke. 

Predlagatelji zakona menijo, da je dosedanja ureditev diskriminatorna do športnikov in šahistov, ki dosegajo odlične učne rezultate in so hkrati izjemni športniki in šahisti. Zaradi svojih obveznosti, ki jih imajo s treniranjem, da lahko posežejo po medaljah na državnih in mednarodnih tekmovanjih, po navadi nimajo dovolj časa in možnosti, da bi se udeleževali še tekmovanj na drugih področjih. Zdaj je tako, če ob svojih športnih in šahovskih aktivnostih ne dosežejo še enega izmed zgoraj navedenih dosežkov, ne morejo pridobiti Zoisove štipendije niti v primeru, če bi imeli povprečno oceno 5 oz. 10 in bili svetovni prvaki.

Po novem bo to drugače. V poslanskih skupinah koalicijskih strank slednje ocenjujejo kot nesprejemljivo. Navajajo, da je popolnoma nesprejemljivo, da npr. dijak s povprečno oceno 4,9 ali študent s povprečno oceno 9,0, ki je hkrati tudi dobitnik športne medalje, ne more pridobiti Zoisove štipendije samo zato, ker se športni dosežek ne šteje kot izjemni dosežek.

Na drugi strani, na primer, pa lahko štipendijo pridobi oseba, ki ima ravno takšne ocene in je objavila umetniško delo, ki je dobilo vsaj dve pozitivni strokovni kritiki ali je dosegla izjemni dosežek na področju poklicnega izobraževanja.

Predlog spremembe Zakona o štipendiranju je dostopen na povezavi: Predlog novele Zakona o štipendiranju_oktober2021 (1)-converted.pdf (sds.si)

 

Sorodne vsebine