3 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Ko se Nova Slovenija dvigne na lestvicah javnega mnenja, botri takoj angažirajo Ljudmilo Novak, da jim odžene volivce

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Vedno, ko se Nova Slovenija malo povzpne na lestvicah javnega mnenja, botri brž angažirajo evropsko poslanko Ljudmilo Novak, da jim odžene volivce,” je prepričan predsednik vlade Janez Janša. Tako se je odzval na sinočnjo oddajo Studio City, kamor je Marcel Štefančič v goste povabil evropsko poslanko Ljudmilo Novak, da zopet reče kakšno zoper premierja Janšo, s tem pa vrže temno senco na stranko NSi, ki je del koalicije. Decembrska javnomnenjska anketa, ki jo je za POP TV opravil inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, je namreč pokazala, da podpora stranki NSi, njen predsednik je Matej Tonin, raste. 

Sodeč po decembrski anketi Mediane je prvo mesto zasedla stranka SDS, sledili sta SD in Levica, stranka NSi pa se je skupaj z LMŠ uvrstila na četrto mesto s 6,1 odstotka glasov. Gre za očitno rast priljubljenosti stranke NSi, saj je mesec pred tem stranka uživala 4,8 odstotno podporo. Ljudmila Novak odnaša točke Novi Sloveniji in to je dovolj za levake. Upam, da Nova Slovenija ne nasede tej igri,” je v povezavi z izbiro gostje ravno v tem naključnem momentu komentirala poslanka SDS Mojca Škrinjar“Kakšno škodo s spodbujanjem notranje neenotnosti pred volitvami Novi Sloveniji dela Ljudmila Novak, sem pojasnil v božično-novoletnih oddajah Ura moči na Planet TV. Vprašanje, ali dela to namerno ali se tega sploh ne zaveda, ostaja neodgovorjeno,” poudarja prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti Boštjan M. Turk.

Doslej smo bili sicer že večkrat vajeni, da so najboljše ocene najbolj priljubljenih politikov v državi prejemali tisti, za čigar delo večina sploh ne ve, kakšno je. Tako je praksa, da najvišja mesta zasedajo predvsem evropski komisarji ali evropski poslanci. Tudi v lanskem letu ni bilo nič drugače, saj je bila evropska poslanka Novakova v letu 2021 najbolje ocenjena političarka v državi. V raziskavi javnega mnenja Vox populi je namreč prejemala najvišje povprečne mesečne ocene. Ker je prehitevala celo predsednika republike Boruta Pahorja, so seveda pri marsikomu tovrstne ocene risale le nasmeh obraz v smislu, da ocen niso jemali resno.

Ker se letos obeta supervolilno leto, ne čudi, da je bilo prvo vprašanje Štefančiča v oddaji v povezavi s tem, in sicer, čemu se je odločila, da ne bo kandidirala na predsedniških volitvah. “Vrata sem še vedno pustila priprta. Res pa je, da jaz zaradi te funkcije se ne bom čutila nič boljše in nič slabše. Te funkcije v resnici ne potrebujem. Če me pa Slovenija potrebuje, kot me nekateri prepričujejo, o tem pa razmišljam. Zato puščam ta vrata odprta,” je zatrdila in dodala, da sicer upa, da bo Slovenija končno dobila žensko predsednico. Ko jo je Štefančič povprašal, če morda razmišlja, da bi s Pahorjem ustanovila stranko, je odgovorila, da to pa zagotovo ne. Ko jo je povprašal, ali je tako, ker je preveč levo usmerjen zanjo, je na to odgovorila, da je postala brezdomka. “Janša me ves čas dela za levičarko, jaz trdim, da sem krščanska demokratka,” je dodala.

Foto: posnetek zaslona / RTVS

Ko je bila govora o tem, kje se slovenske stranke pozicionirajo, je Štefančič povprašal gostjo, kdo pa je na skrajni desni. Novakova se je nasmehnila in zatrdila, da pravijo, da jih je kar nekaj. V oddaji je Novakova sicer tudi povedala, da dvomi, da če bi se odločila za kandidaturo, da bi jo podprl tudi Janša. “Bi lahko postala kandidatka združene desnice?” je bilo naslednje vprašanje. Novakova je dejala, da če bi že kandidirala, bi zagotovo s podpisi državljanov. “Tisti, ki ima resne ambicije ali pa možnost za izvolitev, mislim, da mora preseči strankarske okvirje. Kot strankarska kandidatka sem že kandidirala in vem, da so tam možnosti omejene”. 

Ker se je Novakova glede resolucije o vladavini prava v Sloveniji vzdržala, je bilo vprašanje, kaj je ta vzdržan glas pomenil, da jo torej podpira ali ne. Dejala je, da se ji zdi ta resolucija zelo dobra. “Z večino členov se skoraj v celoti strinjam. Resolucija govori o tem, kako moramo spoštovati vrednote EU, celo o tem govori, kako morajo politiki dajati zgled državljanom, kako ne smejo klevetati, kako morajo zmerno govoriti,” je poudarila in dodala, da so bile te stvari v resoluciji omenjene, ker se te stvari po njenem v naši državi dogajajo. “Na koncu sem se vzdržala in bila označena za izdajalko Slovenije. Vzdržala sem se, ker resolucija prevečkrat omenja vlado, moralo pa bi pisati predsednik vlade,” je dejala Novakova.

V oddaji je Novakova Janšo kritizirala, ker meni, da naj bi bil on razlog za to, da se dolgo ni rešilo situacije okrog STA in izvolitve evropskih delegiranih tožilcev. Pravi, da sama ne pere perila v tujini, ampak raje tisto, kar jo moti, pove doma. Kot je zatrdila, je bila sama skeptična glede vstopa NSi v vlado. “O tem imam svoje mnenje,” je bila jasna in ob tem vendarle dodala, da je vlada je naredila marsikaj dobrega. “Predsedovala je zelo dobro. Žal pa je za nekatere negativne dramske vložke poskrbel predsednik vlade, kar je metalo slabo luč na predsedovanje Slovenije,” je še dodala.

Iz povedanega je več kot očitno, da Novakova ni zadovoljna s tem, da je Janša premier in stranka NSi del koalicije. Ker pa stranki NSi trenutno kaže dobro, se človek upravičeno vpraša, čemu vendarle je evropska poslanka začutila, da se mora ravno v tem momentu pojaviti pred ekrani, in to celo v oddaji, čigar voditelj je več kot jasno opredeljen levo. Morda pa Novakove vendarle ne moti, da je na udaru njena stranka?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine