10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Ko sama vlada prizna, da pri znatnem povišanju števila prejemnikov socialne pomoči v času konjukture “nekaj ne štima”

… je treba izpostaviti, da se je v času konjunkture, ko na trgu dela v Sloveniji primanjkuje delavcev, število prejemnikov denarne socialne pomoči znatno povečalo. Tukaj pa nekaj ‘ne štima’,” so zapisali na uradnem Twitter računu Vlade Republike Slovenije. Precej nenavadno, da vlada, edina pristojna za reševanje tovrstnih problemov, zgolj ugotavlja, da “nekaj ne štima”, namesto da bi ukrepala.

 

Kako alarmantne so razmere na področju sociale, zagotovo potrjuje tudi to, da se je število prejemnikov denarne socialne pomoči v Sloveniji od leta 2008, ko je bilo najnižje, skoraj podvojilo. S 36.355 se je namreč povečalo na preko 67 tisoč odraslih prejemnikov. Ob tem se vseskozi viša tudi znesek denarne socialne pomoči – vse to ob konjunkturi v zadnjih letih.

Zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov na področju socialnih transferjev, je bilo namenjenih približno 58 milijonov evrov, približno 86 milijonov evrov pa za ohranitev višine denarne socialne pomoči po 1. januarju 2019. Šarčeva vlada bo tako v letu 2019 za socialne transferje porabila predvidoma 155 milijonov evrov več, kot jih je porabila v letu 2018, in 190 milijonov evrov več, kot jih je porabila v letu 2017. Nič čudnega, da se iz leta v leto vse bolj zaskrbljujoči podatki na področju zaposlovanja. Avgusta letos je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih kar 71.544 oseb, hkrati pa podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so v zadnjem letu pri nas tujci dobili kar 2,5-krat več novih zaposlitev od državljanov Slovenije. Več kot očitno torej je, da številni Slovenci nimajo pretirane želje po poklicnem udejstvovanju.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine