14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Knovs opravil nadzor kriminalistične policije in Sove

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes opravila nenajavljen nadzor na sedežu uprave kriminalistične policije in Sove. Da bi se lahko seznanila z novimi dejstvi, je predsednik komisije Branko Grims (SDS) predlagal prekinitev današnje izredne seje DZ o sumu pranja denarja v bankah, a DZ predloga ni podprl.

 

DZ, ki danes razpravlja o končnem poročilu komisije DZ glede suma pranja denarja in financiranja terorizma v NLB ter suma pranja denarja v Novi KBM, je predlog, da bi vmes zasedal Knovs in govoril o informaciji pooblaščene skupine, ki je danes izvedla nenajavljen nadzor, zavrnil.

To sta predlagala Grims in Jože Tanko (SDS), saj da je prišlo do novih dejstev, ki jih je treba razjasniti. Če Knovs ni dobil določenih dejstev, ki jih je dobila komisija za preiskavo suma pranja denarja v bankah, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), potem je treba zadevo preiskati, je dejal Grims.

Kot je pojasnil, ne policija ne Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) Möderndorferjevi komisiji nista predali nobenih podatkov ne o primeru državljanke BiH Dijane Đuđić, ki jo javnost pozna po posojilu SDS, ki ga je ta že vrnila, ne o davčnem svetovalcu Roku Snežiću, ki ga povezujejo s to zgodbo.

Po mnenju Simone Kustec Lipicer (SMC) je strategija SDS na današnji izredni seji očitna. Ta po njenih besedah želi, da se razprava o poročilu in sklepih zaključi. Eden od sklepov, o katerih bodo danes glasovali, gre namreč v smeri, naj se razišče primer Đuđićeve. Komisija je namreč pri njej našla sume pranja denarja in davčne utaje, iz česar po dosedanjih ugotovitvah komisije izhaja, da pristojni organi naj ne bi delovali ustrezno. Komisija predlaga preiskavo izvora tega denarja ter vprašanje dejanskega lastništva z Đuđićevo povezanih podjetij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine