11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Klofuta Šarčevi koaliciji: Državni svet izglasoval odložilni veto na interventni zakon

Državni svet je danes izglasoval odložilni veto na interventni zakon, ki poleg omejitve stroškov za plače v javnem sektorju določa izredno uskladitev pokojnin. Ne strinja se namreč, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence. DZ bo moral zdaj o zakonu odločati znova.

 

DZ je zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin sprejel prejšnji teden skupaj s proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti.

Glede izredne uskladitve pokojnin je v njem zapisano, da se izvede decembra 2020 v primeru vsaj 2,5-odstotne gospodarske rasti v letu 2019. V tem primeru se bodo pokojnine vsem upokojencem zvišale za 6,50 evra. Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin.

“To bo prvič v zgodovini, da se bodo pokojnine uskladile v nominalnem znesku,” je opozoril državni svetnik Branko Šumenjak. Takšna rešitev se mu ne zdi sprejemljiva.

Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku se po mnenju državnih svetnikov ruši sistemska ureditev, po kateri je višina pokojnine odvisna od dolžine vplačevanja prispevkov ter višine osnov, od katerih so bili ti plačani.

Državni svetniki so odložilni veto izglasovali soglasno z 29 glasovi za. DZ bo moral zdaj o zakonu glasovati še enkrat, vendar ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46. Prvič je sicer za glasovalo 56 poslancev, proti ni bil nihče.

Vlada uskladitve pokojnin v enakih zneskih za vse ne podpira, a se bo tudi pri vnovičnem glasovanju zavzela za potrditev zakona, je povedala Saša Jazbec s finančnega ministrstva. Zakon namreč daje pravno podlago za ukrepe, ki so bili na področju plač dogovorjeni s sindikati javnega sektorja, v primeru, da ne bo uveljavljen, pa bo v proračunu zmanjkalo 64 milijonov evrov.

Izredno uskladitev pokojnin v enakem znesku za vse upokojence so poslanci v zakon zapisali na predlog stranke SAB. Svoj predlog so utemeljevali z dejstvom, da se cene elektrike ali kruha zvišajo vsem enako – tako za tistega s 500 evrov kot tistega z 2000 evrov pokojnine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine