22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Kdo v resnici upravlja s t. i. slabo banko? Imre Balogh neuradno odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja DUTB

Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh je odstopil s položaja, je slišati neuradno. Do odstopa je prišlo pred današnjo sejo upravnega odbora, neizvršni direktorji pa so po informacijah portala Siol pred njo pripravljali gradivo za Baloghovo razrešitev iz krivdnih razlogov.

 

Kadrovske menjave v vodstvu DUTB se tako nadaljujejo. Do Baloghove odločitve za odstop s položaja namreč prihaja skoraj dva tedna po tem, ko je vlada iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Ta je po pisanju časnika Delo danes postal predsednik upravnega odbora. Vlada je nato v vlogi skupščine za neizvršnega direktorja t. i. slabe banke prejšnji teden imenovala še Marka Tišmo.

Razlog za Juhartov odpoklic so bile ugotovitve interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti.

Po informacijah Siola so neizvršni direktorji DUTB pred današnjo sejo upravnega odbora pripravljali gradivo za Baloghovo razrešitev iz krivdnih razlogov. Omenjena revizija namreč med odgovornimi osebami za posel z zemljiščem v Logatcu izpostavlja tudi Balogha.

Ta naj bi po pisanju Siola danes ugotovil, da ima le dve možnosti – razrešitev ali odstop – in se je odločil oditi sam. Funkcijo naj bi prenehal opravljati v prvih dveh mesecih 2019, sledil pa bo zelo verjetno mednarodni razpis za novega glavnega izvršnega direktorja.

Uradnih informacij iz DUTB sicer še ni, bi pa sporočilo za javnost z uradnimi pojasnili po informacijah STA lahko prišlo še danes.

V upravnem odboru sta trenutno poleg Beska in Tišme neizvršna direktorja še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela, ki pa se neuradno s položaja poslavlja. Izvršna direktorja pa sta poleg Balogha še Andrej Prebil in Jože Jaklin.

Neizvršni direktorji DUTB so Balogha za glavnega izvršnega direktorja sicer imenovali septembra 2016, t. i. slabo banko pa je začasno vodil že od oktobra 2015. Pred tem je bil neizvršni direktor. Položaj je prevzel po odhodu Šveda Torbjörna Manssona zaradi kršitev vladne plačne politike, ki je odnesla tudi takratnega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga. Njegov mandat bi se iztekel leta 2021.

Balogh je v Slovenijo prišel leta 2013, ko se je pridružil izredni upravi vmes likvidirane Probanke, katere preostalo premoženje je bilo pripojeno DUTB. Po neuradnih podatkih medijev naj bi Balogha priporočil sonarodnjak Istvan P. Szekely z generalnega direktorata Evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve, ki je bil dolgo časa odgovoren za Slovenijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine