-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Kdo stoji za ovadbo proti predsedniku Slovenske škofovske konference?

Piše: Blagovest.si

Da je področje davkov lahko zelo občutljiva zadeva, ni nobenega dvoma. V slovenski javnosti že nekaj časa prevladuje dokaj razširjen mit o tem, da Cerkev pri nas ne plačuje davkov. Kar je seveda nonsens, saj so iz neposrednega obdavčevanja izvzeti le prostovoljni prispevki ter intencije za mašo, česar niti komunistična država ni obdavčevala. Medtem ko pri vseh ostalih gospodarskih poslih tudi cerkvene pravne osebe normalno plačajo davek. 

O tem, da imajo nekatere politične stranke resen namen uvajati posebno obdavčevanje katoliške Cerkve, sicer ni nobena skrivnost – spomnimo se pred nekaj meseci javno oznanjenih “mokrih sanj” podmladka SD. To je bila sicer tudi zlovešča napoved, da bodo verske skupnosti glede finančnih prihodkov zelo budno spremljali in vsak prekršek dosledno kaznovali. Zato je bilo pričakovati, da bo v roku nekaj mesecev prišla na dan tudi kakšna ovadba.

Mar res ni dal “cesarju, kar je cesarjevega”?

In res je bilo tako. V zadnjih dneh so Slovenske novice (in z njimi Delo) poročale o ovadbi proti novomeškemu škofu ter predsedniku Slovenske škofovske konference dr. Andreju Sajetu. Slednji je namreč pred škofovskim posvečenjem kar nekaj let ob nedeljah pastoralno pomagal v dveh župnijah škofije Celovec (Sele in Bajdiše), torej na območju Republike Avstrije, kjer je finančni položaj duhovnikov urejen nekoliko drugače kot v Sloveniji. Neznani (?) ovaditelj se namreč sklicuje na dejstvo, da vsak duhovnik v Avstriji prejema plačo, če pa to prejema slovenski državljan, bi moral ta prihodek prijaviti slovenskim oblastem. Dr. Saje tega menda ni storil in s tem utajil davek, trdi ovaditelj.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine