13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kdo je pravnik, ki ga tožilec Jenull ni spustil skozi pravosodni izpit, in pravi, da ga je Jenull dvakrat neupravičeno lustriral!

Pravnik Saša Lazić se je odločil prispevati svoj delež pri odkrivanju gnilobe slovenskega pravosodja. Javno je obtožil vrhovnega sodnika, da je kršitelj človekovih pravic. Gre za Hinka Jenulla, očeta Jaše Jenulla, ki vsak petek režira kolesarske shode in teatralno javkanje pred kamerami. Lazić trdi, da ga je Jenull starejši dvakrat lustriral na pravosodnem izpitu, razlog pa naj bi tičal v tem, da je Lazić zagovornik vrednot slovenske pomladi.
 
V uredništvo smo prejeli nekaj informacij o celotni zgodbi. Saša Lazić je leta 2013 diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Njegovo diplomsko delo je nosilo naslov “Religiozni vpliv na pravno ureditev Bosne in Hercegovine.” Po diplomi je opravil pripravništvo kot odvetniški pripravnik in tudi kot sodniški pripravnik pri višjem sodišču v Kopru. Prvič je k pravniškemu državnemu izpitu (PDI) pristopil junija leta 2019, kjer ni opravil pisnega dela. V drugo je šel na izpit štiri mesece kasneje, le da tokrat ni opravil ustnega dela PDI. V obeh primerih je bil za predsednika izpitne komisije določen Hinko Jenull, čeprav imajo na seznamu več kot dvesto izpraševalcev, ki so pravni strokovnjaki. “Po mojem mnenju ni slučajno, da je bil določen ravno meni. V času študija sem bil že takoj v prvem letniku Pravne fakultete v Ljubljani izločen od večine, ker sem imel svoje mnenje, ki sem ga tudi izražal, razmišljal sem pač s svojo glavo,” je povedal Lazić.
 
Zoper odločbo o opravljanju pisnega dela PDI je vložil tožbo na Upravnem sodišču RS, odgovora do zdaj še ni prejel. Prav tako je vložil tožbo zoper drug zapisnik o opravljanju ustnega dela PDI, za katerega pa je prejel sklep, da se njegova tožba zavrže. Sodišče je navedlo, da je pravilno vložil tožbo, ker pa se sodišče ne spušča v presojo ocenjevanja, se tožba zavrže. Pri tem pa je vredno poudariti, da je kar nekaj sodnikov Upravnega sodišča RS tudi izpraševalcev na PDI. Primer takega sodnika je Damjan Gantar, ki je sodeloval v senatu, ko so zavrgli omenjeno tožbo. Iz tega sledi sklep, da je Gantar plačan dvakratno, najprej kot sodnik, potem pa še kot izpraševalec s strani Ministrstva za pravosodje. “Je v takem primeru sploh možno, da izpraševalec sodi nepristransko o tožbi zoper Ministrstvo za pravosodje, če ga ministrstvo istočasno tudi plačuje,” se upravičeno sprašuje Lazić. Pri Vrhovnem sodišču RS so sodno prakso glede tega “da se sodišče ne spušča v pravno presojo ocenjevanja” določili sodniki Peter Golob, Erik Kerševan, Tatjana Steinman, Marko Prijatelj in Borivoj Rozman. Vsi navedeni sodniki so prav tako plačani s strani Ministrstva za pravosodje kot izpraševalci na PDI. “Noben “pameten” sodnik ne bo rezal veje na kateri sedi in se izločil iz sodelovanja pri zaslužku,” je še ocenil Lazić.
 
Tudi sodnica Barbara Klajnšek Laziću ni bila naklonjena
Saša Lazić je zoper Hinka Jenulla vložil ovadbo zaradi storitve treh kaznivih dejanj pri ravnanju ob ustnem delu pravniškega državnega izpita. Jenullova “pajdašica” Barbara Klajnšek, sodnica ki je sodila tudi v zadevi Patria, pa je zavrgla njegov obtožni predlog. “Ponovila je isto napako kot v zadevi Patria in dokazala svoje neznanje, žal pa še vedno sodi. Iz zadeve Patria, se ni nič naučila,” je bil do sodnice kritičen Lazić. Zoper sklep se je pravnik pritožil in zdaj čaka na odločitev Višjega sodišča v Ljubljani. Spomnimo, Barbara Klajnšek je na prvi stopnji na zaporno kazen obsodila Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Janša je zoper sodnico vložil tožbo, v kateri so se znašli tudi nekateri drugi. V zadevi Patria je bila tako njemu kot stranki SDS, narejena velika moralna in gmotna škoda. Vemo pa, da je bil Janša zaradi tega tudi neupravičeno poslan v zapor in to le tri tedne pred državnozborskimi volitvami leta 2014.

Vrhovni državni tožilec Hinko Jenull (Foto: STA)

Lazić trdi, da ga je Jenull šikaniral
O izkušnji opravljanja ustnega izpita, je Lazić še povedal, da ga je Jenull ves čas motil, godrnjal in prekinjal z odmori. Za odgovore mu ni namenil niti cele sekunde, na njih pa repliciral zgolj s stavki v stilu “to sploh ne drži.” Domnevno niti en Lazićev odgovor ni bil pravilen. Zaradi stresa in Jenullovega šikaniranja, je Lazić tudi zbolel in bil kar osemkrat pod nujno napoten na ORL kliniko. Spomnimo tudi na to, da se je mama Jaše Jenulla, Jožka Hegler znašla v preiskavi NPU, zoper njo so vložili kazensko ovadbo, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Heglerjeva naj bi prav tako nad zaposlenimi, kot direktorica občinske uprave MOL, izvajala prefinjen psihološki teror. Njeno službovanje na MOL je sicer zaznamovalo tesno sodelovanje z županom Zoranom Jankovićem.
 
Sara Kovač

Zadnje novice

Sorodne vsebine