6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Katja Šugman Stubbs: prijateljica Mira Cerarja in eno redkih pravnic, ki je javno zagovarjala protiustavno obsodbo v primeru Patria!

Komaj je prišla na dan novica o umiku kandidature za ustavnega sodnika s strani dr. Andraža Terška, že je v javnosti zaokrožilo ime morebitne nove kandidatke, dr. Katje Šugman Stubbs. Ta je več kot očitno favoritka globoke države, saj je bila dolga leta Bavconova desna roka, prav tako pa je tudi osebna prijateljica Mira Cerarja.

Šugman Stubbsova je bila tudi ena redkih pravnic, ki je javno zagovarjala protiustavno sodbo v zadevi Patria, soglasno razveljavljeno s strani vseh takratnih ustavnih sodnikov.

V torek zvečer je kandidat za sodnika ustavnega sodišča dr. Andraž Teršek predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje k svojih kandidaturi. Ugotovil je namreč, da ne bo uspel zbrati zadostne podpore 46 poslancev, saj so mu podporo izrazili le v strankah LMŠ, SD in SNS. STA je še poročala, da opozicijska SDS kot kandidatko predlaga nekdanjo generalno pravobranilko na Evropskem sodišču Verico Trstenjak. Kljub temu pa se je v javnosti pojavilo še eno ime morebitne kandidatke za ustavno sodnico, to naj bi bila kar dr. Katja Šugman Stubbs, predstojnica katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Ta je bila sicer favoritka za mesto ustavne sodnice že leta 2016.

 

Katja Šugman Stubbs bi bila ustavna sodnica po meri globoke države
Za razliko od Terška, ki ni uspel prepričati SMC – verjetno prav zato, da bi ti lahko poskusili s Šugman Stubbsovo, bi si slednja uspela zagotoviti širšo podporo, zlasti med strankami globoke države. Glede na to, da je bila dolga leta desna roka Ljuba Bavcona, ustanovnega člana Kučanovega Foruma 21, ki je med drugim še v prejšnjem sistemu preganjal drugače misleče, predvsem profesorje, ki so dvomili v socializem. Kot strokovnjak po naročilu, specializiran za kazensko pravo, je imel prav gotovo veliko vlogo v totalitarnem sistemu nekdanje SFRJ, nato pa je v času spodletele tranzicije za Kučana pripravljal celo zakonodajo, pričakovano v prid udbomafiji. Šugman Stubbsova je vzbudila pozornost tudi kot domnevna avtorica prvostopenjske sodbe v zadevi Patria, kar pa je sicer sama javno zanikala. Glede na opisano bi bila zagotovo kandidatka po meri globoke države, tako da podpora SD ni vprašljiva.

 

Celoten članek lahko preberete tu!

Zadnje novice

Sorodne vsebine