8.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Katastrofa od ministra: Jernej Pikalo namerno goljufa starše in otroke zasebnih osnovnih šol – njegova “rešitev” je protiustavna, izjave pa diskriminatorne do katolikov!

Minister Jernej Pikalo je včeraj pred koalicijo Marjana Šarca predstavil rešitev za financiranje osnovnih šol, “ki z novimi standardi varuje javno šolstvo”, kot so na svoji strani zapisali v stranki Socialni demokrati. Njihova rešitev zagotavlja 100-odstotno financiranje javno veljavnega obveznega programa, kar naj bi pomenilo uresničitev ustavne odločbe in uvedlo nove standarde varovanja interesov javnega šolstva. Z objavo na družbenih omrežjih pa so Socialni demokrati že razkrili, kaj v resnici nameravajo. “V kolikor pa njegova izjava pomeni, da namerava financirati zgolj obvezni del programa, ne pa tudi razširjenega, je njegova namera neustavna,” je povedal Tone Česen, direktor Zavoda svetega Stanislava. Socialni demokrati so s svojo namero še napadli vernike in tiste, ki želijo šolstvo obogatiti ter izboljšati s ponudbo zasebnega šolstva.


Gre za očitno protiustaven ukrep
Kaj takšna napoved pomeni, smo povprašali Toneta Česna, direktorja Zavoda svetega Stanislava, ki je v svoji izjavi za Nova24TV povedal naslednje: “V tem trenutku še ne poznamo celotnega predloga ministra za šolstvo. V kolikor pa njegova izjava pomeni, da namerava financirati zgolj obvezni del programa, ne pa tudi razširjenega, je njegova namera neustavna. V obvezni del namreč spadajo matematika, slovenščina in drugi predmeti, v razširjeni del pa spadajo jutranje varstvo, interesne dejavnosti, šola v naravi, šele oboje skupaj pa predstavlja javno veljavni program izobraževanja v osnovnih šolah. V primeru financiranja samo obveznega dela, ne pa tudi razširjenega, bi prišlo do neutemeljene diskriminacije otrok, saj v razširjeni del spada npr. tudi šola v naravi, ki pa je za učence obvezna. Sam zakon o financiranju izobraževanja ZOFVI je nekonsistenten in tega naj uredijo.

Spomnimo: osnovnošolsko izobraževanje je po ustavi obvezno in se financira iz javnih sredstev. Kot je novembra 2014 zapisalo ustavno sodišče, to učencem zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega programa osnovne šole, ne glede na to, ali ga izvaja javni ali zasebni zavod. Kljub temu pa na škodo staršev in otrok zasebnih šol Cerarjeva vlada odločitve ustavnega sodišča namerno ni spoštovala in jih je s tem finančno in moralno oškodovala. V omenjeni odločbi se je glede 25. točke odločbe ustavnega sodišča opredelil tudi nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, ki je dejal, da je ustavno sodišče določilo, “da mora država financirati javni program v zasebnih šolah, ni pa ji treba financirati razširjenega programa, s katerim zasebne osnovne šole zasledujejo svoje partikularne interese”.

V zapisu z dne 5. 2. 2019 so na portalu Ius-info povzeli njegovo razlago 25. člena ustavne odločbe: ”V 25. točki ustavno sodišče govori, da obveznost javnega financiranja javnega programa ne zahteva financiranja nadstandardnih ali razširjenih programov. Kaj so nadstandardni in razširjeni programi pa tudi pove – to so tisti programi, s katerimi šole zasledujejo svoje partikularne interese. Iz tega seveda izhaja, da podaljšano bivanje in dopolnilni pouk nista nekaj, kar bi sodilo v partikularne interese. Z njimi namreč šola ne zasleduje teh interesov,” je dejal Zobec. Ob tem je dodal, da če bi podaljšano bivanje in dopolnilni pouk financirali samo na javnih šolah, bi to pomenilo “neutemeljeno diskriminacijo otrok”.

Ali minister Pikalo nadaljuje ideološki boj za privilegije skrajne levice na hrbtih staršev in nič krivih otrok?
Največje žrtve ideološkega boja skrajne levice, ki želi monopol nad šolstvom, so prav otroci in njihovi starši, ki morajo plačevati za javni šolski program na osnovnih šolah, ki jih levičarji ideološko ne obvladujejo. Gre za Waldorfsko šolo, Montessori inštitut in osnovno šolo ter Osnovno šolo Alojzija Šuštarja. Starši se za te šole odločajo tudi zato, ker javna šola po Gabrovi reformi nazaduje, vedno manj vzgaja in je tudi statistično v povprečju precej slabša od zasebnih šol.

Zadnje novice

Sorodne vsebine