12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Karmen Furman: Kako je lahko ukinjanje postankov vlakov v duhu trajnostne mobilnosti?

Potniki, ki dnevno potujejo z vlakom s Štajerske v Ljubljano, težko razumejo spremembe voznega reda, še posebej zato, ker je bilo kar nekaj hitrih vlakov na tej relaciji v preteklosti že ukinjenih.

Poslanka mag. Karmen Furman je na ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ukinitvijo postankov vlakov na posameznih železniških postajališčih.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Z novim voznim redom 2019/2020, ki bo pričel veljati 15. decembra 2019, je predvidena ukinitev postanka vlakov št. 11 in št. 20 na postaji Poljčane. V luči prizadevanj tako Evropske komisije kot Vlade Republike, vsaj na deklarativni ravni, k trajnostni mobilnosti je takšna poteza težko razumljiva. Glede na dejstvo, da postanek vlaka na postaji Poljčane približno dve minuti podaljša vožnjo vlaka do Ljubljane in da prevoz z vlakom na relaciji do Ljubljane koristi vedno večje število potnikov, me zanima, kaj je razlog za takšno odločitev.

Potniki, ki dnevno potujejo z vlakom s Štajerske v Ljubljano, težko razumejo takšne spremembe voznega reda, še posebej zato, ker je bilo kar nekaj hitrih vlakov na tej relaciji v preteklosti že ukinjenih. Zanima me, ali Ministrstvo za infrastrukturo načrtuje konkretne aktivnosti, da ne bi prihajalo do zmanjševanja števila postankov s strani prevoznika, to so Slovenske železnice – Potniški promet, d. o. o. Prosim za pregled sprememb glede števila postankov, ki jih na različnih relacijah prinaša novi vozni red 2019/2020.

To je še zlasti pomembno v luči dejstva, da so v teku številne nove investicije na področju železniške infrastrukture. Med drugim je bila v ponedeljek, 25. novembra slavnostna otvoritev nadgradnje železniške proge Poljčane – Slovenska Bistrica, ob vašem nedavnem obisku Maribora in gradbišč, kjer se izvajajo investicijska dela na infrastrukturnih objektih, pa ste med drugim dejali, da bo v naslednjem letu od jeseni tudi z novimi vlaki, ki jih bodo dobile Slovenske železnice, pot iz Maribora v Ljubljano z vlakom trajala približno uro in pol.

Zadnje novice

Sorodne vsebine