2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Kardiolog dr. Blaž Mrevlje opozarja na vnovične apetite zdravstvene dobaviteljske mafije: Za iste zaklopke kot v Nemčiji so želeli kar 5 tisoč evrov več!

“Trenutno v UKC Ljubljana poteka razpis za TAVI srčne zaklopke. Mafiozoti so skušali spraviti skozi iste zaklopke kot v Nemčiji – za 5 tisoč evrov dražje na zaklopko (za 270 zaklopk letno). Mafiozoti bi si tako lahko letno razdelili približno 1,35 milijonov vaših evrov. Zaenkrat je kraja ustavljena,” je preko Twitter profila zapisal priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje. Glede na to, da je še zmeraj svež spomin na afero žilne opornice, ki je dodobra razgalila velikanske apetite zdravstveno-dobaviteljske mafije po denarju slovenskih davkoplačevalcev, nas je zanimalo, za kaj v celotni zadevi sploh gre, zato smo poklicali Mravljeta, ki je pojasnil, da omenjeni razpis ni razveljavljen, ampak ni pa tudi končan.

 

Po informacijah dr. Blaža Mrevljeta naj bi bil prišlo do novega razpisa, a ga še ni, star pa trenutno še ni ukinjen. “Preveril sem pri kolegih v Nemčiji, skratka gre za štiri zaklopke. Dve sta taki, ki sta uveljavljeni v svetu že deset let in imata tudi vse študije za sabo, dve pa sta novi. Tako kot pri žilnih opornicah so na tem razpisu naredili razpisne pogoje tako natančne po posameznih kategorijah, da se lahko za posamezno kategorijo prijavi samo en dobavitelj.”

“Glede na nemške cene sta v obeh kategorijah teh glavnih uveljavljenih zaklopk v povprečju zaklopke 5 tisoč evrov (z DDV) dražje, kot v Nemčiji,” je pojasnil Mrevlje in za lažjo predstavo pojasnil: zaklopka Edwards v Nemčiji stane 15 tisoč evrov z DDV, tukaj so na razpisu ponudili ceno nekaj čez 20 tisoč. Medtronicova zaklopka je v Nemčiji 13 tisoč z DDV, tukaj so ponudili 18 tisoč z DDV. “Skratka za obe glavni zaklopki, ki sta uveljavljeni v svetu, so na razpisu ponudili ceno pet tisoč evrov več, kot v Nemčiji. To pri 270-ih zaklopkah za UKC Ljubljana pomeni preplačilo v znesku 1,35 milijona evrov,” je bil jasen.

VEČ TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine