6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Kardinal Rode danes v škofa posvetil novega nuncija v Iraku Mitjo Leskovarja

V ljubljanski stolnici je danes potekalo škofovsko posvečenje naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku Mitje Leskovarja. Škofovsko posvečenje mu je podelil kardinal Franc Rode. Ta je v pridigi dejal, da Sveti oče Leskovarju nalaga zahtevno poslanstvo: pošilja ga, da bo njegov predstavnik pri narodu, ki mu je zelo pri srcu.

 

 

Kot je Leskovarja v pridigi nagovoril Rode, ga po odločitvi svetega očeta Gospod danes vabi k novemu darovanju sebe, k novi upodobitvi z njim, ki ga po škofovskem posvečenju pridružuje zboru naslednikov apostolov. “Sveti oče Frančišek pa ti je zaupal posebno poslanstvo, da namreč kot njegov predstavnik v Iraku deliš z njim, kot vesoljnim pastirjem, sollicitudo omnium Ecclesiarum, skrb za vse Cerkve,” je navedel Rode.

Spomnil je na evangeljski odlomek in dejal, da tistim, ki so poklicani, da uresničujejo blagre, Jezus razodene njihovo identiteto: biti sol zemlje, biti luč sveta, mesto na gori. Te besede veljajo vsem, ki hočejo biti Jezusovi učenci. Danes pa Gospod po Rodetovih navedbah nagovarja Leskovarja, naj bo sol in luč. “Škof je poklican, da je sol, ki očiščuje, ohranja in daje okus, ter da je luč na svečniku, da sveti vsem, ki so v hiši,” je dejal.

Leskovarju je Rode še povedal, da mu Sveti oče nalaga zahtevno poslanstvo: “Pošilja te, da boš njegov predstavnik pri narodu, ki mu je zelo pri srcu, k ljudem, ki trpijo zaradi preganjanja in vojne in jih je želel obiskati letos.” Med drugim bo njegova naloga delati na tem, da se ohrani zgodovinska navzočnost kristjanov v deželi, katere integralni del so od nekdaj, da se pospeši proces dialoga in sprave, v iskanju pravičnih rešitev za vse, da dežela, ki je bila več let bojno polje, zopet postane varni dom za svoje prebivalce.

Navzoče je pozdravil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Ob posvečenju se je številnim zahvalil tudi Leskovar. Hvaležnost je naprej izrazil troedinemu Bogu za dar življenja in luč vere, za 25 let duhovniške službe in za polnost duhovništva, ki ga je prejel pri današnjem posvečenju.

Škofovsko geslo 50-letnega Mitje Leskovarja je Križ je drevo ali les življenja. Kot je dejal za Radio Slovenija, ga je izbral predvsem zato, ker meni, da je Kristusova daritev na križu osrednjega pomena.

Leskovar je bil leta 1995 posvečen v duhovnika, nato je dve leti deloval kot kaplan v župniji Domžale. Po tem je bil poslan na študij v Rim, kjer je doktoriral iz cerkvenega prava in opravil izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo. V diplomatski službi Svetega sedeža je deloval od leta 2001, in sicer na nunciaturi v Bangladešu, v Državnem tajništvu Svetega sedeža, bil pa je tudi svetovalec nunciatur v Nemčiji, Indiji in Nepalu. Poleg maternega jezika Leskovar govori italijansko, angleško, nemško, hrvaško, francosko in špansko.

Na Slovenski škofovski konferenci so za STA posvečenje Leskovarja v naslovnega nadškofa Beneventa in njegovo imenovanje za apostolskega nuncija v Iraku označili za veliko priznanje Svetega Sedeža Katoliški cerkvi v Sloveniji, saj je njenega duhovnika imenoval na eno najvišjih funkcij.

“Preko svojega poslanstva, službe apostolskega nuncija, bo kot stalni diplomatski predstavnik Svetega sedeža imel v Iraku status izrednega in pooblaščenega veleposlanika. Povsod, kjer bo deloval, bo znan tudi njegov izvor, to je Slovenija in Katoliška cerkev v Sloveniji. Na takšne dogodke moramo biti Slovenci še posebej ponosni in se jih veseliti,” so še navedli.

Po posvečenju bo Leskovar odšel na posvete v Vatikan, službo nuncija v Iraku pa bo predvidoma nastopil v prvi polovici septembra. Začetek njegove službe je odvisen od tega, kakšne bodo razmere zaradi novega koronavirusa.

Papež Frančišek je Leskovarja za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku sicer imenoval prvega maja. Z nastopom službe bo Leskovar postal stalni diplomatski predstavnik Svetega sedeža in papeža v Iraku. Znotraj cerkvene hierarhije imajo apostolski nunciji naziv naslovni škofje, torej škofje po naslovu, brez škofije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine