23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Kardeljev vnuk Igor Šoltes gre po poteh slavnega dedka: Pri “ponosnih naslednikih komunistov” prevzema pomembno vlogo

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Po poročanju portala Siol se stranki SD pridružuje nekdanji evropski poslanec Šoltes. Izbira se zdi naravna, saj je Komunistični partiji pripadal njegov dedek Edvard Kardelj, soodgovoren za izvedbo izvensodnih povojnih pobojev leta 1945. Šoltes pa se pridružuje “ponosnim naslednikom” te partije, kjer je bil postavljen na mesto predsednika strokovnega sveta za pravosodje. 

Tudi vnuk slavnega komunističnega revolucionarja Edvarda KardeljaIgor Šoltes je “ptica selivka” (morda nekoliko manj uspešen kot “olimpijski prvak” Jani Möderndorfer), saj je tekom svoje politične kariere zamenjal že več političnih opcij. Najprej je sicer predsedoval Računskemu sodišču (od leta 2004), do tedaj naprej pa ta institucija nikoli ni bila neodvisna. Njegova prva politična stranka pa je bila  ZSMS – LDS.

Pozneje je bil izvoljen v Evropski parlament, na listi svoje lastne stranke Verjamem, ki je zatem propadla, zato se je priključil DeSUS-u. Zatem je vnovič, tokrat neuspešno, kandidiral na mesto evropskega poslanca. Leta 2019 je želel postati direktor uradnega lista. Predsedujoča nadzornemu svetu uradnega lista Irena Prijović je tedaj podala prijavo zaradi pritiskov s strani generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja.

Igor Šoltes je bil nekdanji strankarski kolega propadlega politika Karla Erjavca. (Foto: STA)

Ta jo je poklical in ji dejal, da država pričakuje, da bo Šoltes imenovan. Kralj pa pritiskov pozneje ni priznal. Branil se je, da je skušal Šoltesa zgolj priporočiti kot primernega kandidata. Pri SD-ju pa so sicer nedavno sporočili, da bo na njihovi kandidatni listi v Ljubljani tudi Šoltesovo ime. Danes pa je predsedstvo SD-ja Šoltesa določilo za predsednika strokovnega sveta stranke za pravosodje.

Šoltes v družbi jugodiplomata Iva Vajgla. (Foto: STA)

Kot zanimivost: Leta 2019, je v vlogi evroposlanca v Strasbourgu, razburil s svojimi besedami tedanjemu predsedniku evropskega parlamenta, Antoniu Tajaniju, ko ga je med drugim pozval k odstopu. Njegovo izjavo so mnogi razumeli kot opravičevanje povojnih pobojev (fojb), za katere je bil sokriv ravno njegov dedek Kardelj. Več na priloženi povezavi.

Šoltes v družbi poslanke Levice Violete Tomić. (Foto: STA)

Kot po naključju je dogodku prisostvovala tudi evroposlanka in vnukinja fašističnega diktatorja Benita MussolinijaAlessandra Mussolini, ki je med Šoltesovim govorom protestirala, in sicer tako, da je delala zgago. Šlo je za svojevrstno tragikomedijo, saj je prišlo do soočenja vnukov dveh množičnih morilcev iz 2. svetovne vojne, pri čemer je bila sreča v nesreči to, da se je spopad izpred desetletij prenesel na višjo civilizacijsko raven – iz gozdov v evropske poslanske klopi.

Šoltes in Fajonova (Foto: STA)
Šoltes prijateljuje tudi z Jankovićem. (Foto: STA)
Vse poti vodijo v Murgle: Igor Šoltes v družbi zadnjega partijskega šefa Milana Kučana. (Foto: STA)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine