11.1 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Kar smo predvidevali, se je tudi zgodilo: v nekdanje prostore Lekarne Bitenc v Šiški se seli – Lekarna Ljubljana

Kot smo poročali pred kratkim, je konec maja zaprla svoja vrata sedaj že legendarna Lekarna Bitenc, ena najbolj priljubljenih zasebnih lekarn v Ljubljani. Pa ne zato, ker bi bila poslovno neuspešna, prav nasprotno – s svojim uspehom je ogrožala monopole farmacevtskih »dinozavrov« s politično podporo, zato so ti isti politični botri poskrbeli, da so po skoraj desetletju borbe Lekarni Bitenc odvzeli koncesijo. Lekarna je tako morala zapreti svoja vrata, njeni zaposleni pa so pristali na zavodu za zaposlovanje.

 

In za kaj točno gre? Predvsem za to, da zavod Lekarna Ljubljana s pomočjo političnega vpliva, ki ga ima ljubljanski župan Zoran Janković, širi svojo mrežo, vendar brez uničevanja konkurence pač ne gre. Če je treba, tudi s pomočjo sodišča. Na tako rekoč elitno lokaciji v Šiški bo tako lekarna še naprej delovala, a z novim imenom in z novim lastnikom. Kot poroča časopis Finance, naj bi Lekarna Ljubljana Bitenčevim celo ponudila, da odkupi njihove zaloge in prevzame tudi njihove zaposlene, Boru Bitencu pa celo mesto vodje svoje nove lekarne. Delal bi, skratka, tisto in tam, kjer je doslej, le lastnik ne bi bil več sam (oziroma njegova mati Silva Bitenc Rošer), ampak LL. Bor Bitenc zadeve ni želel komentirati.

Mestna občina Ljubljana je Lekarni Bitenc koncesijo odvzela prvič že leta 2009 oz. enostransko prekinila koncesijsko pogodbo. Razloga ni navedla, a kljub temu je bil odvzem očitno zakonit, saj so se vsi sodni postopki zaključili v prid MOL, »kar pomeni, da je bila pogodba o koncesiji leta 2009 odpovedana zakonito«.

Po poročanju Financ je vseeno nenavadno, da se je MOL na tak način spravila samo nad Lekarno Bitenc, nad druge zasebne lekarnarje v Ljubljani pa ne. Po nekaterih informacijah naj bi ljubljansko oblast motilo, ker leta 2009 samo Lekarna Bitenc od vseh zasebnih lekarnarjev ni hotela podpisati ponujenega aneksa o točno določenem naslovu lekarne, saj si je družina Bitenc očitno upala preseliti lekarno znotraj svojega koncesijskega območja s prvotne lokacije na odlično obiskano lokacijo v Mercator centru Šiška.

Mimogrede, nekdanji direktor Lekarne Ljubljane je bil tudi razvpiti Marko Jaklič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine