4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Kar je veljalo leta za tehnično nemogoče, je kar naenkrat steklo: “Projekt, ki je odličen dokaz digitalizacije v službi ljudi”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je ob včerajšnjem podpisu pogodbe poudaril, da je “današnji podpis korak bližje samodejnemu podnaslavljanju vseh televizijskih vsebin v slovenščini. Ta projekt je odličen dokaz digitalizacije v službi ljudi in je prav tako primer, kako lahko večjo vključenost ranljivih skupin dosežemo prav s slovenskim znanjem.

Včeraj je potekal slavnostni podpis tripartitne pogodbe pilotnega projekta samodejnega podnaslavljanja avdio-video vsebin v slovenščini. Pilotni projekt je bil danes sklenjen med Ministrstvom za kulturo, Fakulteto za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizijo Slovenija, Služba za digitalno preobrazbo pa bo skrbela za koordinacijo in pravočasno izpeljavo projekta.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je dejal, da je Strateški svet za digitalizacijo junija letos predstavil 40 ukrepov za digitalno preobrazbo Slovenije, s katerimi želimo Slovenijo postaviti ob bok digitalno najnaprednejšim državam v Evropi in širše. Eden izmed ukrepov je tudi samodejno podnaslavljanje TV-vsebin v slovenščini. “S tem ukrepom želimo zagotoviti kar najširšo dostopnost televizijskih vsebin osebam z okvaro sluha, torej za naše ranljive skupine. Želimo jim približati programe, ki se prenašajo v živo, kot so pogovorne, dnevno-informativne oddaje in športni prenosi, ki jih vsi tako zelo obožujemo,” je nadaljeval Andrijanič in opozoril, da je trenutno v Sloveniji registriranih 76 tisoč uporabnikov slušnega aparata, ocene pa kažejo, da je vseh oseb z okvaro sluha nad 200 tisoč.

Foto: gov.si

Minister je še poudaril, da je zagotavljanje sprotnega podnaslavljanja aktualnih avdio-video vsebin ključnega pomena za enakovreden dostop do informacij za vse državljanke in državljane. “Ta ukrep je skladen z aktom o dostopnosti, ki je bil v Evropskem parlamentu sprejet pred dvema letoma, “je dejal. Andrijanič je tudi izrazil veselje, da bo skupnost gluhih in naglušnih aktivno vključena tudi v samo tehnično in vsebinsko pripravo tega pilotnega projekta. Ob koncu se je še zahvalil ministru za kulturo Vasku Simonitiju za njegov posluh za pomoč ranljivim skupinam in financiranje tega pomembnega projekta. “Posebna zahvala gre Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani za dostop in uporabo razpoznavalnika slovenskega govora in Radioteleviziji Slovenija za pomoč in uresničevanje tega in številnih drugih projektov,” je še dejal minister za digitalno preobrazbo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine