12.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Kapelica sv. Barbare v Kamniku spet stoji, kapelica sv. Ane ob Toševi vili, kjer se zbirajo pripadniki t. i. globoke države pa še naprej propada

Konec predlanskega lanskega leta smo v reviji Demokracija objavili tristranski članek z naslovom »Sv. Barbara se vrača v Kamnik«, v kateri smo opisali usodo kapelice sv. Barbare, ki je bila postavljena pred prvo svetovno vojno pred smodnišnico v Kamniku.

Po drugi svetovni vojni je revolucionarna komunistična oblast razglasila, da je vera opij za ljudstvo. In tako so ponoči leta 1947 na zahtevo partijskega veljaka Franca Leskoška Luke podrli kapelico sv. Barbare.

Po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije pa je oživela pobuda za vnovično postavitev kapelice, pri čemer je bila gonila sila tega prizadevanja nedvomno Ana Zore, hči Stanislava (Lada) Holcarja, ki je skrbel za prvotno kapelico do njenega uničenja.  Poskrbela je namreč za obnovo poškodovanega kipa sv. Barbare in izdelavo replike, ki jo je naredil sedaj že pokojni kipar Miha Kač. Za postavitev kapelice pa je poskrbelo vodstvo Krajevne skupnosti Kamnik pod vodstvom Ivanke Učakar.

A pozor, v soboto 1. decembra lansko leto, ljubljanski nadškof Stanislav Zore še ne bi mogel blagosloviti nove kapelice, če ne bi bilo donacij. Največji donator je bil Stanko Šajnovič (Stan Sajnovic) iz Kanade, naš naročnik, ki je prav v Demokraciji prebral, da zbirajo sredstva za postavitev kapelice. In kot pravijo Kamničani, brez njegove velike donacije kapelica še ne bi stala, zato so mu zelo hvaležni.

No, v Kamniku pa še ena kapelica čaka na obnovo. To je kapelica ob Vili na Perovem, ki je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje in je vpisana med kulturno dediščino pod številko 26570. Tekstualni opis te enote se uradniško glasi: »Nadstropna vila s tlorisno zasnovo v obliki črke L. V zalomu nadstropna veranda, v njej dekorativno poslikan strop. Historicistični zunanji dekor z rustiko, okenski okvirji in masivni vogalniki. Načrt F. Supančič 1891. V vrtu ginko, kapelica sv. Ane.« In slednja že desetletja propada, saj stoji med ograjnim grmovjem na robu posestva.

V Vili na Perovem zadnja desetletja živi razvpiti Kučanov strokovnjak za merjenje in ustvarjanje javnega mnenja sociolog Niko Toš. V njegovi vili so jeseni 2012 po poročanju spletnih Financ sestankovali Milan Kučan, Zdenko Roter, Zoran Janković, Gregor Golobič, …

Se pravi ljudje, ki veljajo za botre t. i. globoke države. Bodo morda poskrbeli za obnovo kapelice? Seveda ne! Spet se bodo morali angažirati ljudje, ki jim vera in kulturna dediščina nekaj pomenita!

Zadnje novice

Sorodne vsebine