V Mariboru je danes potekala obeležitev spomina na prve žrtve agresije JLA 1991. Najprej so položili venec slave pri spominskem obeležju na pročelju nekdanej kasarne na Ljubljanski ulici, potem pa so venec položili tudi pri obeležju na lokaciji nekdanje vojašnice Vičava Ptuj. Na obeh lokacijah je potekala tudi spominska svečanost, ob kateri so imeli nagovore Stan Kodba, Anton Kranjc, Franc Kangler, Franc Breznik in Lojze Peterle. Za umetniško besedo je poskrbel pesnik Tone Kuntner.

V Mariboru je danes potekala obeležitev spomina na prve žrtve agresije JLA 1991. Zbrane je pozdravil predsednik VSO Maribor Stane Kodba, ki je poudaril, da je današnja obeležitev garancija, da se spomin na dogodke leta 1991 ohranja. Predsednik VSO Lojze Peterle in član predsedstva VSO Franc Breznik iz stranke SDS sta k spominskemu obeležju položila venec slave. Franc Kangler, državni sekretar na MNZ je dejal: “Nekateri smo si leta 1991 svobodo izborili, nekateri pa danes jemljejo to svobodo, da vrnejo Slovenijo nazaj pred leto 1991.” Kangler je še opozoril, da tudi 31 let po osamosvojitvi ne pozna primera v Sloveniji, da bi kdo odgovarjal za vojne zločine.

Član predsedstva Franc Breznik iz stranke SDS je poudaril, da smo pravo svobodo dosegli s prvimi demokratičnimi volitvami in prvo vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle. Slednji je opomnil, da ima narod prihodnost, če ima jasen spomin. “Prva smrtna žrtev ni pomenila le smrti, ampak tudi slovensko življenje, slovensko smer in slovensko prihodnost,” je poudaril.