9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Kandidatne liste za parlamentarne volitve do 12. ure vložilo 22 strank

Kandidatne liste za parlamentarne volitve je danes do 12. ure vložilo 22 strank, od tega deset v vseh osmih volilnih enotah, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Presenečenje pri doslej vloženih kandidaturah je skupna lista strank Sloga in ZL-DSD, ki sta do nedavnega napovedovali samostojen nastop na volitvah.

 

Kandidatne liste so do poldneva v vseh volilnih enotah vložile SMC, SDS, SD, DeSUS, NSi, Stranka Alenke Bratušek, Lista Marjana Šarca, Dobra država, SNS in Zedinjenja Slovenija.

V sedmih enotah so liste vložili SLS, Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Gospodarsko aktivna stranka, Levica ter koalicija Združene levice in Sloge. Slednji dve stranki sta se sicer že pred časom dogovarjali o skupnem nastopu na volitvah, a je ta ideja za nekaj časa zamrla. Iz pregleda vloženih kandidatur pa je razvidno, da sta se vendarle odločili za skupno listo. Razloge za takšno odločitev bodo v strankah predstavili v prihodnjih dneh.

Piratska stranka Slovenije je kandidatno listo za zdaj vložila v šestih volilnih enotah, Lista novinarja Bojana Požarja v petih, Stranka slovenskega naroda pa v štirih.

V dveh volilnih enotah so listo kandidatov vložili Kangler&Primc – Združena desnica in GibanjeSkupajNaprej, v eni volilni enoti pa stranki Solidarnost in Naprej Slovenija.

Rok za vlaganje kandidatur se sicer izteče nocoj opolnoči, tako da bo dokončen seznam vloženih kandidatur znan v petek dopoldne. Kandidature morajo nato prestati postopek preizkusa zakonitosti, volilne komisije posameznih volilnih enot pa morajo v skladu z rokovnikom DVK seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 13. maja. Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, bo DVK javno objavila do 18. maja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine