8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije bo predlaga vlada; bizarno: Erjavec se preko Jankovića že ponuja Šarcu

Po nedeljskih evropskih volitvah je v EU stekel proces oblikovanja evropskih institucij, v okviru katerega bo morala Slovenija predlagati člana Evropske komisije. V skladu z veljavno slovensko zakonodajo kandidata predlaga vlada, predstavi pa se tudi v DZ. Sicer pa Evropsko komisijo dokončno potrdi Evropski parlament. No, skomine po dobro plačanem komisarskem mestu v Bruslju pa ima spet aferaški in nekompetentni predsednik Desusa Karl Erjavec.

Zakon o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU določa, da kandidata za člana Evropske komisije iz Slovenije na podlagi obvestila pristojnih institucij EU predlaga vlada ter predlog posreduje Državni zbor Republike Slovenije. Kandidat se predstavi delovnemu telesu državnega zbora, pristojnemu za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče. Po prejemu mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam EU vlada o predlogu obvesti državni zbor. Predlog vlade mora biti obrazložen, še določa zakon, ki je bil nazadnje spremenjen aprila 2015.

Slovenske koalicijske stranke ta teden še niso odprle razprave o tem, koga bi Slovenija lahko predlagala za evropskega komisarja. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa je v četrtek po koalicijskem srečanju izrazil pričakovanje, da bi se to lahko zgodilo prihodnji teden. Potrdil je, da v največji vladni stranki, ki je na nedeljskih volitvah dobila dva evropska poslanca, razmišljajo o imenovanju kandidata za evropskega komisarja.

Tudi v SD, ki je osvojila dva poslanska mandata, a je prejela večji delež glasov kot LMŠ, zaradi dobrega rezultata ne skrivajo ambicij, da bi komisarski kandidat prišel iz njihovih vrst. A, le koga bodo predlagali, saj nimajo kompetentnih ljudi, kar kaže njihova nova evropska poslanka Irena Joveva, ki se uradno sicer deklarira za Makedonko.

Opozicijska NSi je sicer v začetku maja v DZ vložila predlog zakona v zvezi s postopkom imenovanja evropskega komisarja iz Slovenije, v skladu s katerim bi kandidata za novega komisarja ali komisarko v Bruslju prav tako predlagala vlada, a bi za to morala dobiti soglasje najmanj petih od osmih poslancev, ki so bili izvoljeni v nedeljo. Predlog bi nato vlada poslala odbor DZ za zadeve EU, v katerem bi potekala predstavitev kandidata za komisarja. Premier Marjan Šarec in v koaliciji temu predlogu niso bili naklonjeni.

V soočenju na POP TV (pred evropskimi volitvami) pa je dr. Milan Zver ocenil, da bi bil dober kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije poslanec in predsednik Sveta SDS dr. Anže Logar, ki ima tako evropske, kot slovenske izkušnje. Znanje in energijo, ki jo v vladnih vrstah niti približno nimajo. In legitimnost, saj prihaja iz zmagovalke evropskih volitev na Slovenskem, se pravi SDS, ki je skupaj s SLS z veliko razliko prehitela tekmece.

No, kot piše Bojan Požar na svojem portalu Požareport pa naj bi ljubljanski župan Zoran Janković predsedniku vlade Marjanu Šarcu že pred dnevi prenesel diskretno sporočilo Karla Erjavca: »Ta je, pozor, pripravljen zagotoviti svoj mirni in neproblematični odhod iz vlade, DeSUS pa ostane vladna stranka, če mu Šarec – spet pozor – zagotovi delovno mesto novega slovenskega evropskega komisarja v Bruslju …«

Noro, eden največjih škodljivcev v slovenski državni politiki – Karl Erjavec, ki je zaslužen za cel kup afer, bi bil sedaj rad še evropski komisar. Po katastrofalnem in spornem vodenju ministrstva za zunanje zadeve v preteklih letih in sedaj še ministrstva za obrambo, bi po novem rad vlekel še visoko plačo v Bruslju. Se pravi, da bi v prvi vrsti skrbel za svoj lastni žep in ruske (beri Putinove)  interese. Za slovenske interese pa mu je bilo že v preteklosti malo mar. Važno je, da ima vikend na Hrvaškem, kar se je izkazalo kot izredno sporno tudi v času arbitraže o meji s Hrvaško…

Postopek imenovanja kandidata za komisarja iz Slovenije je bil v zakon vključen sicer šele s spremembo aprila 2015, torej po evropskih volitvah leta 2014. Slovenija je tedaj v Bruselj poslala seznam treh kandidatov. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izbral odhajajočo premierko Alenko Bratušek, ki pa je padla na izpitu v Evropskem parlamentu. Nato je tedanji novi premier Miro Cerar, čigar stranka je slavila na predčasnih volitvah julija 2014, predlagal Violeto Bulc, ki je postala komisarka za promet.

Komisarske kandidate – vsaka članica EU ima enega člana Evropske komisije – namreč pred imenovanjem čaka zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju, o komisiji kot celoti pa nato glasuje Evropski parlament na plenarnem zasedanju. Predvidoma bodo zaslišanja potekala konec poletja oziroma v začetku jeseni, če bo Evropski parlament še pred poletnimi počitnicami potrdil predsednika Evropske komisije. Tega predlagajo članice unije, katerih voditelji so posvetovanja začeli že dva dni po volitvah, cilj pa je, da bi se o kandidatu dogovorili do prihodnjega rednega vrha EU 20. junija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine