10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(KAMNIK) Rojstno mesto Rudolfa Maistra se je poklonilo svojemu junaku in drznemu vojaškemu poveljniku

Piše: Nova24tv.si

Ob 150-letnici rojstva, 90-letnici njegove smrti in 100-letnici častnega meščanstva so se v Kamniku, rojstnemu mestu generala Rudolfa Maistra – Vojanova, poklonili svojemu junaku, drznemu vojaškemu poveljniku, strategu, pesniku, bibliofilu in slikarju. Ob tem pa so se spomnili njegove dediščine. 

Rudolf Maister nedvomno velja za osebnost v slovenski zgodovini, ki je “ljudi močno povezala, združila v prizadevanju za skupno dobro celotne domovine ter s pogumom, odločnostjo in vztrajnostjo uspešno ubranila interes Slovencev, s čimer je brez dvoma lahko tudi zgled aktualnemu slovenskemu političnemu vrhu.” Slednji je z vsem svojim srcem verjel v prihodnost Slovenije, s pomočjo pogumne obrambe severne meje pa je poskrbel za postavitev temeljev, da je ta “postala resničnost, zaradi česar je ena največjih osebnosti slovenske zgodovine.”

Ob razpadu Avstro-Ogrske je Maister uspel prepoznati pomen in samo težo zgodovinskega trenutka. Navkljub temu, da je bil tedaj major in ne še general, je uspel s pomočjo vizije in poguma poskrbeti za izpeljavo tistega, za kar bi si “morala prizadevati narodna vlada v Ljubljani”. Maister je nad Spodnjo Štajersko razglasil poveljstvo in uspel s pomočjo mobilizacije v enajstih dneh zbrati štiri tisoč mož in ustanoviti “prvo redno slovensko vojsko s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem”. Med nemško Avstrijo in Kraljevino SHS je uspel doseči razmejitveno črto, ki se je povsem ujemala s slovensko etnično mejo. Predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je poudaril, da je Maister s tem “obrnil celotno zgodovino in močno vplival na nastanek samostojne države, v kateri živimo danes”. “Če Maistru z manevrom na severni meji ne bi uspelo, bi bila najverjetneje Slovenija ozemeljsko premajhna, da bi sploh kdaj lahko postala samostojna država,” je še izpostavil  Lotrič.

Foto: Blaž T. Muc

Kamniški župan Matej Slapar je poudaril, da v Kamniku skrbijo za aktivno ohranjanje živega spomia na Rudolfa Maistra – Vojanova. “Kot je Maister imel rad Kamnik, ima Kamnik rad Maistra”, je bil jasen. Ob tem je spomnil, da so Kamničani pred 100 leti Maistru podelili naslov častnega meščana, leta 1938 pa je bila na njegovo rojstno hišo nameščena spominska plošča. “Njemu sta posvečena ulica in most, njegovo ime nosi naša gimnazija in srednja šola, v novejši zgodovini občinski praznik, Kamničanke in Kamničani praznujemo na rojstni dan našega generala. Maistru je v Kamniku posvečen tudi spomenik, s katerim so Kamničani že leta 1970, sredi sistema, ko se Maistra ni samoumevno slavilo in omenjalo, svojemu junaku izkazali veliko čast, ljubezen in simbolno zahvalo. Spomenik v Kamniku je bil prvi in takrat edini Maistru posvečen spomenik v Sloveniji,” je povedal župan.

Foto: Blaž T. Muc

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine