19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

GEN-I NA POTI ZELENE PREOBRAZBE: OKOLJU PRIJAZNA MOBILNOST

Ponudnik električne energije GEN-I trajnostno mobilnost spodbuja z zgledom: odločil se je elektrificirati svoj vozni park. Podjetje ima med svojimi vozili že 56 odstotkov v celoti ali delno električnih. Za enostavnejšo uporabo električnih vozil pa so razvili storitev E-mobilnost.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj definira trajnostno mobilnost kot sistem prevozov, ki ne ogroža javnega zdravja, družbenih in naravnih ekosistemov, potrebe po mobilnosti pa rešuje s spodbujanjem uporabe prevoznih sredstev, ki za pogon uporabljajo obnovljive vire energije. Pojem trajnostne mobilnosti je postal aktualen z ugotovitvami, da promet sodi med glavne povzročitelje presežnih emisij toplogrednih plinov v ozračju. Ena od strategij njihovega zmanjševanja je elektrifikacija voznega parka.

Kilometri poti

Za predstavo o tem, koliko toplogrednih plinov pošiljamo v ozračje z vožnjami in kakšen potencial ima uporaba električnih vozil, si oglejmo nekaj slovenskih statistik. V letu 2017* smo prebivalci Slovenije, stari med 15 in 84 let, prevozili več kot 12 milijard kilometrov, kar pomeni, da jih je vsak voznik ali sopotnik opravil okoli 7.200. Ena pot je bila dolga povprečno 13 kilometrov. 84 odstotkov vseh razdalj smo prevozili z avtomobilom. Po podatkih ameriške Agencije za varstvo okolja (EPA) povprečen avtomobil v prevoženem enem kilometru in pol spusti v ozračje približno 400 g CO2 oziroma jih vsak slovenski potnik z vožnjo spusti v ozračje približno 2 toni na leto. To količino v enem letu absorbira približno 100 odraslih dreves. Vsi Slovenci, ki se dnevno vozimo na delo in po različnih opravkih, pa na leto z izpuhi obremenimo kar 170 milijonov dreves.

Dober zgled

Ukrepanje ob zgornjih številkah je nujno. Dobro je, da so v Sloveniji že podjetja, ki so se odločila elektrificirati svoj vozni park. Eno takih je naš največji ponudnik električne energije GEN-I. »Vsi vemo, da je promet tisti, v katerem najbolj zaostajamo z zmanjševanjem izpustov ne le v Sloveniji, temveč tudi v svetu. Zato smo si v družbi GEN-I pred letom zadali cilj, da bodo sestavni del našega voznega parka poslej samo električni avtomobili ali priključni hibridi,« pojasnjuje predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob. Družba ima danes med 70 vozili že 56 odstotkov takih, ki jih v celoti ali delno poganja elektrika. Čim prej pa si želijo elektrificirati celoten vozni park. Ker GEN-I v zadnjih letih usmerja svoje razvojne projekte predvsem v zelene tehnologije in trajnostno energijo, bodo svoj primer dobre prakse skušali širiti tudi navzven. »Vse intelektualno znanje usmerjamo v razvoj novih, zelenih tehnologij prihodnosti, pogosto pa zanemarjamo vpliv, ki ga imamo na okolje kot posamezniki. Spremeniti moramo navade in prevzeti odgovornost, ki jo imamo do prihodnjih generacij,« še dodaja dr. Golob. Sprememba v zeleno je lahko tudi odločitev za sončno elektrarno GEN-I Sonce, ki omogoča samooskrbo z elektriko in dolgoročno znižuje stroške zanjo. Hkrati pa varuje okolje in v kombinaciji z električnim avtomobilom ustvarja sinergijske učinke.

E-mobilnost

Eden od načinov, kako znižati vsaj izpuste toplogrednih plinov − če se že težko odrečemo lastnemu vozilu −, je tudi nakup električnega avtomobila. Vse več ljudi si ga želi, zato je GEN-I pred časom za svoje obstoječe odjemalce elektrike in zemeljskega plina razvil storitev E-mobilnost, ki poenostavlja uporabo električnih vozil in omogoča voznikom enostavno in ugodnejše plačilo uporabe izbranih javnih polnilnih postaj v Sloveniji in na Hrvaškem. V sistem je za zdaj vključenih 200 polnilnic »Gremo na elektriko« upravljavca Elektro Ljubljana in 150 polnilnic upravljavca Hrvatski Telekom.

Uporabniška kartica

Vsi odjemalci GEN-I, ki bi želeli začeti uživati prednosti ene uporabniške kartice, ki ob enkratni registraciji deluje na 350 polnilnicah in omogoča plačevanje polnjenja z mesečnim računom za elektriko ali zemeljski plin, lahko storitev E-mobilnost naročite prek portala Moj GEN-I. Drugi vozniki električnih vozil pa najprej na spletnih straneh GEN-I preprosto opravite menjavo dobavitelja.

Že veste, kam se boste peljali z električnim avtomobilom? S storitvijo GEN-I E-mobilnost se boste vozli hitreje, ugodneje in bolj zanesljivo.

PROMOCIJSKI ČLANEK

Zadnje novice

Sorodne vsebine