10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kam smo prišli?! V OŠ 8 talcev Logatec napisi v arabščini in albanščini!

V slovenski osnovni šoli v Logatcu visijo napisi v desetih različnih jezikih, med njimi tudi v albanščini, arabščini in srbščini. Še en poskus vsiljevanja multikulturalizma našim otrokom.

Kaže, da je tudi slovenske osnovne šole zajela norija, ki se ji reče multikulturalizem. Bralka nam je poslala fotografijo napisa, ki krasi hodnik Osnovne šole 8 talcev Logatec.

“Napis na slovenski Osnovni šoli 8 talcev Logatec. Kje mi Slovenci pravzaprav živimo? Šokirana do konca,” je zapisala bralka. Na fotografiji se vidi napis, ki v različnih jezikih označuje stopnišče. Slovenščina se je tako znašla proti dnu seznama izrazov za stopnišče v tujih jezikih, celo pod arabščino.

Tu lahko vidimo, kako se v osnovnih šolah, ki bi morale negovati materinščino, učence sili z vrsto tujih invazivnih jezikov z namenom, da bi se njihovo prisotnost v slovenskem javnem prostoru normaliziralo. Danes v osnovnih šolah, jutri na napisih nad trgovinami, na koncu pa bomo lahko blagodati arabščine poslušali tudi na vogalu na ulici.

A. B.

ODZIV:

Spoštovani,

kot na mnogih šolah po Sloveniji smo tudi na naši šoli 26. septembra praznovali evropski dan jezikov. Ker se je šola pridružila projektu Jeziki štejejo, smo želeli ta dan obeležiti na različne načine. Poleg napisov v različnih jezikih, ki so nekatere zmotili, so učenci tudi ustvarjali zastave držav, spoznavali pozdrave v tujih jezikih, ustvarjali na temo angleških idiomov, ukvarjali so se z medmeti v različnih jezikih, pripravili smo jezikovni števec in globus, ki je kazal, od kod vse prihajajo naši učenci. Zvrstila se je torej cela paleta različnih dejavnosti, s katerimi smo želeli prikazati vso barvitost jezikov.

Nikakor pa ni bil naš namen zmanjšati pomena naše materinščine ali spodbujanje nestrpnosti. Na spletni strani naše šole (www.os8talcev.si) je o tem prispevek s fotografijami. Vabimo, da si ga ogledate.

Urška Peršin Mazi,

koordinatorica projekta JeŠT                                     Karmen Cunder, ravnateljica

Zadnje novice

Sorodne vsebine