23 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Kam gre denar, ki ga v Slovenji povsod manjka: Slovenija do lani za razvojno pomoč Afganistanu namenila več kot dva milijona evrov

Slovenija je med letoma 2005 in 2018 za razvojno pomoč Afganistanu v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja namenila nekaj več kot 2,2 milijona evrov, je v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja T. Vatovca sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

 

Poslanca Levice je sicer zanimalo financiranje projektov od leta 2002 do letos, a so na ministrstvu pojasnili, da Slovenija sistematično zbira podatke o mednarodni razvojni pomoči od leta 2005, saj je leta 2004 napredovala v skupino razvitih držav pri Svetovni banki in tako postala donatorica uradne razvojne pomoči.

V okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja od leta 2005 do 2018 je financirala oziroma sofinancirala projekte nevladnih in mednarodnih organizacij v Afganistanu v skupni višini 2.214.404 evrov. Kot je razvidno iz priložene tabele, je največ sredstev za to namenila v letih 2010, ko je prispevala skupno 381.781 evrov, 2011 s 443.826 evri in 2012, ko je za to namenila 341.999 evrov.

Na vprašanje poslanca, ali med projekte nevladnih in mednarodnih organizacij v Afganistanu sodijo tudi projekti, namenjeni krepitvi afganistanskih varnostnih struktur, je ministrstvo pojasnilo, da pravila odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zelo natančno določajo primere, ko je sodelovanje na področju miru in varnosti z udeležbo vojske in policije države donatorice ali partnerske države izjemoma mogoče šteti v uradno razvojno pomoč.

Zato je bila razvojna pomoč Slovenije Afganistanu, namenjena krepitvi afganistanskih varnostnih struktur, omejena na 30.000 evrov letno v letih 2009 in 2010 v projekt Sveta Nato-Rusija za usposabljanje osebja iz Afganistana in držav osrednje Azije na področju boja proti narkotikom.

Poslanca je zanimalo tudi, ali je Slovenija v okviru humanitarne pomoči in razvojnega sodelovanja Afganistanu donirala materialne dobrine. Na MZZ so pojasnili, da je bila dobava materialnih dobrin del razvojnih in humanitarnih projektov v okviru delovanja slovenskih sil v mednarodni misiji ISAF med letoma 2008 in 2012 ter leta 2015.

Gre za obutev, nogavice in rokavice za dekleta v sirotišnici, strokovno medicinsko in veterinarsko literaturo, veterinarska zdravila in opremo, šolsko opremo, laboratorijska sredstva, tehnično opremo, študijski in slikarski material za Fakulteto za lepe umetnosti v Heratu, sončne celice, računalnike in pisarniški material, je v odgovoru zapisalo ministrstvo.

Poleg dvostranskega razvojnega sodelovanja Slovenija Afganistan podpira tudi posredno preko večstranskih prispevkov EU in mednarodnim organizacijam, ki v okviru svojih mandatov v Afganistanu izvajajo aktivnosti mednarodnega razvojnega sodelovanja, so še sporočili z MZZ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine