14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Kaloh: Ali policija varnostno pregleda in preveri prav vse migrante, ki pridejo na naše ozemlje?

Ali Policija, preden migrante naseli po stanovanjih po Sloveniji, od Europola ali drugih tujih institucij predhodno pridobi podatke o njihovi morebitni kriminalni preteklosti?

 

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar, ki opravlja tekoče posle, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s preverjanjem migrantov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

migrantsko nasilje v Sloveniji se očitno stopnjuje. 18. avgusta 2018 je migrant iz Eritreje v Mariboru zabodel rojaka. Slednjega so pripeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je ostal na zdravljenju in na srečo ni v smrtni nevarnosti. Osumljenemu so odvzeli prostost in odredili pridržanje. Trenutno preiskava poteka v smeri kaznivih dejanj poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen od 5 do 15 let.

V zvezi s tem ministrico za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, sprašujem naslednje:

1. Ali slovenska policija prav vse migrante, ki pridejo na naše ozemlje, še vedno varnostno pregleda in preveri?

2. Ali slovenska policija predhodno pridobi iz Europola oz. s strani tujih institucij podatke o morebitni kriminalni preteklosti migrantov, preden jih naseli po stanovanjih po Sloveniji?

3. Ali slovenska policija vodi posebno statistiko za kriminaliteto povezano z migracijami? Če da, kaj izkazuje ta statistika za zadnja tri leta (2015–2017) in za tekoče leto (2018) oz. koliko kaznivih dejanj so storili migranti v tem obdobju?

Zadnje novice

Sorodne vsebine