3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Državno tožilstvo za novinarja Bojana Požarja zaradi članka o pijanih policistih predlaga štiri mesece zaporne kazni, sodišče ga je oprostilo

Danes ob 11:30 bo raziskovalni novinar Bojan Požar na ljubljanskem okrožnem sodišču dočakal sodbo sodnice Ane Klampfer Binder v zadevi kazenske tožbe Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani zaradi domnevne ražalitve tedanjega komandirja Policijske postaje Lenart Jožefa Karnežo. Požareport je pisal, da so člani posebne policijske enote, Sebastjan Šipek, Boštjan Lovenjak in Janez Muršič decembra leta 2015 povzročili prometno nesrečo, ko so se zaleteli v civilni avtomobil. Policisti so takrat pobegnili s kraja nesreče, bili pa so milo kaznovani, nihče ni ostal brez službe.

Spomnimo. Incident je preiskovalo tudi Specializirano državno tožilstvo, šlo je za višjo državno tožilko Mojco Gruden, ki pa se za pregon policista Šipka ni odločila zato, ker ga policija ni kazensko ovadila. Bojan Požar trdi, da so se njegove navedbe, neposredno povezane z Jožefom Kernežo, izkazale za resnične: Jožef Kerneža, ki se je na sodišču opravičeval, da je bil med prometno nesrečo na dopustu v Mehiki, je po tem incidentu res napredoval v poveljnika posebne policijske enote v Mariboru, prav tako Kerneža ni storil ničesar, da bi bili krivci nesreče ter kasneje pobegli in začasno izginuli policisti res primerno kaznovani.

Kljub temu je bil predlog okrožne državne tožilke Alenke Mordej, ki je na koncu glavne obravnave za avtorja članka predlagala kar štiri mesece zaporne kazni, sicer pogojno in s preizkusno dobo dveh let, ter plačilo 2 tisoč evrov oškodovancu Jožefu Kerneži. Požar se brani, da so se vse njegove trditve izkazale za resnične, šlo pa je za navedbe lokalnih virov, ki so jih pred objavo dodatno preverjali, prav tako so dan pred objavo zaprosili za uradno stališče Policijske uprave Maribor, ki pa soo ga prejeli šele dve uri po objavi članka, potem ko so njihovo zgodbo povzeli praktično vsi slovenski mediji, še dodajano na Požareport.

Kako bo razsodila okrožna sodnica Ana Klampfer Binder, ki je po beseda Požarja glavno obravnavo sicer vodila korektno, a da pa obrambi in avtorju članka ni dopustila izvedbe posameznih pomembnih dokazov in vsaj enega zaslišanja priče, bo znano danes ob 11. uri in 30 minut.

Kasneje je Bojan Požar preko družbenih omrežij sporočil, da ga je sodišče oprostilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine