4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Kakšna bo migracijska politika Slovenije pod vlado Marjana Šarca?

Azilni sistem poka po šivih, kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar, pa se bo o tem še podučil.

Na današnji seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pod vodstvom poslanca SDS Zvonka Černača so članice in člani zaslišali kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Je član Liste Marjana Šarca, glede na delovne izkušnje pa bi marsikdo pričakoval, da bo zasedel stolček ministrstva za obrambo. Tam je bil namreč zaposlen skoraj 20 let, od lani pa vodi Center za reševanje v Kranju. V svoji uvodni predstavitvi se je pohvalil z več odlikovanji in čini, med drugim predava tudi o protokolu, odnosih z javnostmi, obrambnem sistemu.

Kot osrednji izziv svojega ministrovanja je Poklukar navedel spremenjene varnostne razmere v mednarodni skupnosti in obvladovanje migracij ter napovedal pripravo celotne migracijske strategije. Mejo na žici bo prihodnja vlada odstranila takoj, ko bo to mogoče, je napovedal, ob tem pa potrdil porast ilegalnih prehodov migrantov na slovenski južni meji. Zagotavljanje varnosti državljanov in njihovega premoženja je prioriteta, je še dodal.

Poslanec SDS in član odbora mag. Branko Grims je v svojem zaslišanju opozoril na številne zlorabe azilnega sistema, ki »poka po šivih«. Na njegovo vprašanje, kako se bo kot minister za notranje zadeve soočil s tem, je Poklukar odgovoril, da »nima podatkov, da policija varnostno in stroškovno ne obvladuje omenjene situacije«. Mag. Grims je ob tem dodal, da so azilni domovi po Sloveniji ne le polni, temveč se že gradijo novi.

Poslanec SDS je spomnil tudi na obstoj internih tajnih aktov kriminalistične policije, ki jih odhajajoča notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v prejšnjem mandatu Državnega zbora RS ni želela predati. Afera je precej odmevala, Poklukar pa je na vprašanje, kaj meni o tem, dejal, da se bo, ko bo postal minister, o tej zadevi še podučil.

tvit

Tudi sicer smo od kandidata za notranjega ministra na današnjem zaslišanju največkrat slišali odgovore, kot so »ne vem«, »tega ne morem vedeti«, največkrat pa je dejal, »se bom dal podučiti, ko pridem na ministrstvo« in »več bom lahko povedal, ko se bom seznanil s tem«.

Poslanko SDS Evo Irgl je zanimalo, kako Poklukar komentira nedavne izjave Vesne Györköš Žnidar, češ da migranti zlorabljajo azilni sistem in azilne postopke. »Zloraba je dejansko problematika,« je dejal kandidat za notranjega ministra, kaj več pa ni povedal.

tvit

Poslanka SDS je opozorila tudi na neučinkovitost odkrivanja bančne kriminalitete s strani policije, saj je slednja po do sedaj zbranih podatkih odkrila za 800 milijonov nezakonitih ravnanj, kar je tudi po mnenju Eve Irgl izjemno malo, če vemo, da smo davkoplačevalci samo z dvema sanacijama pokrili 5 milijard evrov globoko bančno luknjo. »Ko bom prišel na ministrstvo, bom preučil,« je zgolj dejal Poklukar.

Poslanec SDS Žan Mahnič je pripomnil, da ima občutek, da je Poklukar, glede na preteklo kariero, izvisel kot kandidat za ministra za obrambo, saj je bil to mesto že rezervirano za Karla Erjavca, zato je v zahvalo za preteklo delo v LMŠ pač dobil mesto notranjega ministra. Na več vprašanj, ki jih je Mahnič naslovil na Poklukarja, ni bilo dogovorov. Denimo, ali kandidat meni, da se Policijo zlorablja v politične namene, ali bo posegel v zakon o nošenju orožja, ali podpira popolno prepoved nošenja burk in nikabov, ali bo zamenjal šefa Policije …

tvit

Kandidat za ministra tudi ni znal našteti nekaterih prednostnih nalog uprave kriminalistične policije na področju prikritih preiskovalnih ukrepov za leto 2018, in to kljub temu, da je program dela Policije javno dostopen, Policija pa pomemben organ v sestavi ministrstva.

Sicer pa so poslanci koalicije šestih strank s proceduralnimi predlogi, ki to sicer niso bili, večkrat prekinjali sejo. Poslanka Levice Nataša Sukič je od predsednika odbora celo zahtevala, da omeji razpravo mag. Branka Grimsa, pri čemer ji je Zvonko Černač odgovoril, da sam ne namerava nikomur »natikati nagobčnikov,« saj da so ti časi že mimo in da ima poslanec pravico razpravljati tako, kot želi.

Predsednik odbora je sejo zaradi časovne stiske prekinil, kdaj se bo nadaljevala pa še ni znano.

Zadnje novice

Sorodne vsebine