22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Kako so glasovali programski svetniki RTVS, da Katji Šerugi ni uspelo postati direktorica TV Slovenija

Zaradi presenetljivega (sem ga pa v nedeljo z naslovom kolumne “Nezaupnica velikemu Kaduncu” napovedal) padca kandidatke za direktorico Televizije Slovenija Katje Šeruga sem zahteval izpis glasovanja. Glasovanje je bilo javno in ljudje imajo pravico izvedeti, kako so glasovali posamezni svetniki o predlogu generalnega direktorja Igorja Kadunca. Pridobitev izpisa o glasovanju mi je predsednik programskega sveta Ciril Baškovič omogočil hitro. Za Šerugovo je bilo dvanajst svetnikov, proti osem, šest programskih svetnikov se je vzdržalo, dva nista glasovala. Šerugova ne bo direktorica, ker zanjo ni bilo najmanj 15 svetnikov.

Nesloga vladajočih ob Šerugovi

Proti Katji Šeruga so glasovali predstavniki zaposlenih in tudi vladne koalicije, denimo SMC. Vzdržali so se predstavnik SDS, predstavniki akademije znanosti in obeh verskih skupnosti pa tudi nekdanji šef Cankarjevega doma Mitja Rotovnik. V oklepajih je navedeno, kdo formalno zastopa koga. Oznaka (G) pomeni, da gre za predstavnike gledalcev, dejansko pa po večini vladnih strank, ki pa formalno zastopajo civilno družbo. V državnem zboru zadnja leta koalicije izberejo le svoje zastopnike iz civilne družbe, opozicijske predstavnike pa zavrnejo. Opozicijska NSi nima niti uradnega zastopnika v programskem svetu med petimi predstavniki strank, ker si je SMC s pojasnilom, da je večja stranka, izborila kar dva. Pred tem je bila dolgo brez predstavnika SDS, ker so jo manjše stranke – ne glede na velikost – podobno izigrale.

Za Šerugovo so glasovali Marija Aleš (G), Zsuzsana Bači (madžarska manjšina), predsednik programskega sveta Ciril Baškovič (SD), Branka Bezeljak (G), Alojzij Bogataj (G), Matjaž Juhart (G), Matej Košir (G), Lado Ambrožič (G), Robert Pajek (zaposleni – tehnika), Matevž Podjed (G), Jože Poglajen (DeSUS) in Gašper Salobir (G).
Proti so bili podpredsednik programskega sveta Marjan Dora (G), Sašo Hribar (zaposleni – kultura), Žiga Kušar (G), Petra Ložar (SMC), Damir Orehovec (G), Jaroslav Skrušny (G), Viki Tvrdy (zaposleni – informativna dejavnost) in Vesna Ugrinovski (SMC).
 
Vzdržali so se Geza Erniša (verske skupnosti), Igor Prodnik (SDS), Janez Juhant (verske skupnosti), nekdanji šef Cankarjevega doma Mitja Rotovnik (G), Jelka Stergel (G) in Matej Weissenbach (G). Nista pa glasovala Janko Kos (akademija znanosti) in Marija Matilda Orešnik Ocvirk (G).

Celoten izpis glasovanja je takšen:

Peter Jančič, Spletni časopis

Zadnje novice

Sorodne vsebine