0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Kako so določeni aktivisti okrnili ugled SAZU z enostranskim in politikantskim napadom na vlado, ugledno institucijo pa degradirali na raven nevladne organizacije!

Izjava komisije se v bistvu politikantsko pridružuje napadom na Vlado RS, kakršnim smo te dni nenehno priča v osrednjih medijih na čelu z RTV Slovenija, s tem pa enostransko in povsem neprimerno posega v dnevno politiko, prispeva k razdoru med ljudmi in s tem škodi ugledu SAZU. Vsekakor je Slovenska akademija znanosti in umetnosti po mojem mnenju z objavo te izjave Komisije za človekove pravice na svoji spletni strani nečastno zdrsnila na raven agitatorskih nevladnih organizacij,” je zapisal dr. Milček Komelj,” podpredsednik SAZU za humanistične, družboslovne in umetnostne vede. 

 

Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je včeraj v javnost lansirala izjavo, kjer so se kritično opredelili do ukrepov za preprečevanje epidemije, vladi pa so očitali arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratska in in prepogosta represivna ravnanja. Vladi konkretno očitajo, da je zlorabila epidemijo in na vso družbo razširila represijo, z neustrezno komunikacijo, tudi na področju zdravstva in socialnega varstva, pa je vnašala nemir in strah. Prav tako je vlada po navedbah komisije v času prvega vala zlorabila institut paliativne medicine za nesprejem starostnikov v bolnišnice, medtem ko zdaj vse večji problem postaja vprašanje selekcije. Dotaknili so se tudi nabav medicinske opreme. Ker gre za hude očitke, predvsem pa potezo sicer ugledne institucije, kakršne do sedaj nismo bili vajeni, smo za komentar povprašali njenega člana.

Akademijske komisije in delovna telesa SAZU so pri svojih izjavah sicer samostojne, vendar pa zavezane temeljnemu načelu, da Akademija ne posega v dnevno politiko, ampak se opredeljuje le do temeljnih vprašanj naroda, njegovega izročila in jezika, znanosti in umetnosti. V zvezi s posledicami nepredvidene epidemije je v tem duhu SAZU spomladi že podala primerno spodbudno izjavo. “Člani SAZU so sicer različnih idejnih opredelitev in se nekateri oglašajo tudi kot politični aktivisti, vendar naj bi to počeli le v lastnem imenu, nikakor pa ne z zaslombo Akademije, tako kot odgovarjajo za svoje celotno delovanje sami osebno. Zato sem kot podpredsednik SAZU prepričan, da so take izjave za SAZU povsem nesprejemljive,” je opozoril dr. Milček Komelj.

Stališče je v nasprotju z načeli SAZU in na ravni agitatorskih nevladnih organizacij
Doktor umetnostnozgodovinskih znanosti Milček Komelj nam je pojasnil, da je za izjavo akademijske Komisije za človekove pravice izvedel šele danes po seji Izvršilnega odbora SAZU, ki je potekala po Zoomu. Izvedel pa je tudi, da je omenjeni izjavi oporekal član te komisije akad. Jože Krašovec, ki je ob tem napisal ločeno mnenje. “Ko sem po seji izjavo na akademijskem spletu prebral, sem preostale člane vodstva SAZU takoj opozoril, da je v popolni opreki z načeli SAZU in predlagal, da se vodstvo Akademije od nje javno ogradi,” je poudaril Komelj in označil, da se izjava komisije v bistvu politikantsko pridružuje napadom na Vlado RS, kakršnim smo te dni nenehno priča v osrednjih medijih na čelu z RTV Slovenija, s tem pa enostransko in povsem neprimerno posega v dnevno politiko, prispeva k razdoru med ljudmi in s tem škodi ugledu SAZU. “Vsekakor je Slovenska akademija znanosti in umetnosti po mojem mnenju z objavo te izjave Komisije za človekove pravice na svoji spletni strani nečastno zdrsnila na raven agitatorskih nevladnih organizacij,” je Komelj izrazil svojo kritiko na račun Komisije.

dr. Milček Komelj

Pod izjavo podpisana Tine Hribar in Renata Salecl
Obstoj in širjenje bolezni covid-19 sta radikalno posegla v naša življenja in še posebej na področje človekovih pravic, je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti zapisala v svoji izjavi z naslovom “Za izhod iz pandemije in avtokracije”, pod katero sta se podpisala predsednik Komisije dr. Tine Hribar, in podpredsednica dr. Renata Salecl. Arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratska in prepogosta represivna ravnanja, s katerimi se v zadnjih mesecih srečujemo v Sloveniji, ter smo jim priča ob napadih na medije, ne prispevajo k zajezitvi pandemije covida-19, pač pa javnost odvračajo od podpore sicer potrebnim in nujnim ukrepom. Ravno to naj bi, po mnenju avtorjev te izjave, javnost odvračalo od podpore sicer potrebnim in nujnim ukrepom. Mimogrede, dr. Tine Hribar je mož Spomenke Hribar, kar o celi zadevi pove marsikaj.

V nadaljevanju izjave so vladi konkretno očitali, da je zlorabila epidemijo in razširila represijo, s svojim komandnim pristopom, na vso družbo. Z neustrezno komunikacijo, tudi na področju zdravstva in socialnega varstva, je vnašala nemir in strah, so zapisali. Prav tako naj bi vlada, po navedbah komisije, v času prvega vala zlorabila institut paliativne medicine za nesprejem starostnikov v bolnišnice, medtem ko zdaj vse večji problem postaja vprašanje selekcije ter v začetku epidemije nabavila neustrezne medicinske aparature, potrošne materiale in medicinske teste. Ob drugem valu sicer kaže, da se je stanje deloma izboljšalo, “vendar o polni transparentnosti še zmerom ni jasnih dokazov,” je Komisija ocenila stanje v Sloveniji.

Komisija za človekove pravice vladi očita še zanemarjanje priprav na drugi val in opustitev krepitve javnega zdravstva ter delovanje socialno-zdravstvenih zavodov in domov za starejše. S svojimi nedomišljenimi odločitvami je vlada, po mnenju komisije, privedla zdravstvo v neobvladljiv položaj ter ogrozila pravico do pravočasnega bolnišničnega zdravljena, pregledov pri osebnem zdravniku in specialistu ter do nujnih diagnostičnih postopkov. Vladi Komisija tudi očita, da je zdravstvene in socialne delavce spravila na rob obupa in izgorelosti. Komisija je zato pozvala državni zbor, naj od vlade zahteva, da vse sile usmeri v reševanje pandemije, naj preprečuje koruptivno delovanje ter se zaveda pomena dostojanstva ljudi, človekovih pravic in demokratičnega odločanja. Predsednika republike Boruta Pahorja pa v komisiji prosijo, naj opozori na skrajno škodljivo vmešavanje vlade v medije in kulturo, znanost, umetnost in univerze.

Načelo Akademije je, da ne sme posegati v politiko, izjava Komisije pa je izključno politikantska. Akademija naj bi posegala le v načelna vprašanja, ki so temeljnega pomena za Slovence. Tako so se na primer zavzemali za slovenski jezik, za to, da je treba vsem pokojnikom zagotoviti grob, sprejeta pa bo tudi izjava o spravi. Kot je dejal Komelj, to ne more biti niti ne sme biti stališča Akademije. To, da  se Komisija ne drži načela, da se v politiko ne sme vtikati, pa je vsekakor alarmanten kazalec, ki priča o tem, da bi še ena pomembna ustanova lahko skrenila s poti svojega poslanstva in postala politični agitator.

Vir: SAZU

Vir: SAZU

Sara Bertoncelj

Zadnje novice

Sorodne vsebine