17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Kako se je nekdanji predsednik SDP in nekdanji ustavni sodnik dr. Ciril Ribičič potegnil nazaj: “Nisem dokazoval, da obstaja krivosodje, da vlada mafija”

Če bi danes hoteli pravno mnenje o tem, bi napisal točno tako kot sem ga takrat. Nič ne bi dodajal in nič ne bi odvzemal.”

 

To je nekdanji ustavni sodnik, prej pa poslanec in tudi predsednik predhodnice SD Ciril Ribičič povedal pred preiskovalno komisijo, ki preverja množico postopkov proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Da so postopki propadli, je prispeval tudi Ribičič z mnenjem, ki ga je napisal leta 2015 o nepoštenem sojenju Francu Kanglerju.

Sodnik iz Sove, režirala policija

A to mnenje na sodstvo v Mariboru nekaj časa ni učinkovalo. Zdi se, da se je premaknilo šele, ko smo se o nenavadnostih, na katere je opozoril Ribičič, razpisali tudi v medijih.

Tajno je nadzore nad Kanglerjem, kot je opozoril Ribičič, v skoraj vseh primerih odrejal mariborski sodnik Janez Žirovnik. Žirovnik je v prejšnjem sistemu delal za službo državne varnosti (SDV), pozneje v času premiera Janeza Drnovška pa za Sovo, kjer je bil celo namestnik direktorja. Po Ribičičevem mnenju bi se moral iz odločanja o Kanglerju, ki ga je nekoč nadziral kot član komisije za nadzor obveščevalnih služb, absolutno izločiti. Vtisa nepristranskosti ni bilo. S Kanglerjem sta bila v več sporih. Žirovnik je vsaj šestkrat tajno odredil preiskovalne ukrepe proti Kanglerju, je opozoril Ribičič. Policisti in tožilci so, če sodnika Žirovnika ni bilo, enkrat denimo, ker je bil ravno na dopustu, počakali, da se je vrnil, da ne bi odločal drug sodnik, je zapisal Ribičič, ki je opozoril tudi, da po njegovem mnenju rabe posebnih metod in sredstev Žirovnik sploh ne bi smel odrediti (prenizek dokazni standard), da je bilo prisluškovalno gradivo predolgo in nezakonito hranjeno in kopirano, uporabljeno pa, ko bi moralo biti že uničeno. Opozoril je tudi na sume, da je anonimke proti Kanglerju režirala kar policija sama.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine