15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Kako se izogniti neprijetnim presenečenjem na plaži? Dolgoprstežev kar mrgoli …

C. R.
Med  vsako  turistično  sezono  se nam pričakovano poveča število tatvin na plažah,  pa tudi vlomov v stanovanja, apartmaje, hotelske sobe in gostinske
obrate.  
“Vsako leto izvedemo tudi nekaj preventivnih aktivnosti, namenjenih predvsem opozarjanju na samozaščitno ravnanje. Poudarek je na priporočilih, naj  kopalci  s  seboj  na  plažo ne nosijo vrednejših predmetov, saj lahko ostanejo brez denarja, nakita, telefona … Med turistično sezono se podamo na  paže,  kjer  s  pomočjo različnih promocijskih artiklov s preventivnimi napisi  opozarjamo kopalce na samozaščitno ravnanje. Danes smo se družili s kopalci na portoroški plaži. Tovrstne  aktivnosti,  skupaj z lokalnimi skupnostmi, izvajamo pod sloganom Varno poletje že več kot desetletje,” sporočajo s policije.
Na  PU Koper je bilo letos obravnavanih skupno 2073 kaznivih dejanj (2021 –  1786),  kar  je  16,1  %  več  kot  v  enakem obdobju lani. Skupni delež preiskanih kaznivih dejanj je letos 58,3 % (2021 – 58,9 %). V  letu  2022  je  bilo  obravnavanih  1066  kaznivih  dejanj  premoženjske kriminalitete  (2021  –  961),  kar je 10,9 % več kot v istem obdobju lani. Skupna preiskanost je 30,9 % (2021 – 37,1 %).
Izstopajoča  problematika  letos  so vlomne velike tatvine iz stanovanjskih hiš,  vozil  in gostinskih lokalov, pri čemer je nižja preiskanost glede na državno  povprečje  izkazana  predvsem  pri  vlomnih  velikih  tatvinah  v gostinske  lokale  in  kleti,  višja  pa  pri  vlomnih  velikih  tatvinah v stanovanjske objekte in na parkiriščih ter v trgovinah.
Med  turistično sezono (od 1. 6. 2022) je bilo na PU Koper obravnavanih 627 kaznivih dejanj (2021 – 602). Skupna preiskanost do sedaj je 56,3 % (2021 – 54,5 %). V  tem  obdobju  je  bilo  obravnavanih  338  kaznivih  dejanj premoženjske  kriminalitete  (2021  –  352)  ali  za  4 % manj kot v enakem obdobju lani. Preiskanost premoženjske kriminalitete je 27,5 % (2021 – 31,3 %).
Analize  statističnih  podatkov preteklih let so pokazale, da se na območju PP  Piran  v  času  turistične  sezone  število  varnostnih dogodkov z vseh področij  policijskega  dela  poveča  za približno 300 % glede na čas izven sezone.
Policisti PP Piran so letos med turistično sezono (od 15. 6. 2022 do 31. 7. 2022)  obravnavali  147 kaznivih dejanj. V primerjalnem obdobju lani (2021) so obravnavali  122  kaznivih  dejanj,  leta  2020  pa 192. Največji delež obravnavanih  kaznivih  dejanj  (kar  90  %)  je  s  področja  premoženjske kriminalitete, prevladujejo tatvine in vlomi. Izstopalo je torej leto 2020, ko  se  je  po  prvem  epidemiološkem  valu  veliko  število ljudi odločilo dopustovati prav na območju slovenske obale.
V  času  letošnje  turistične  sezone smo obravnavali 18 primerov tatvin na plaži. Storilci so izkoristili odsotnost oškodovancev, ko so ti bili v vodi in jim odtujevali lastino. Do sedaj nam je uspelo preiskati le eno tovrstno kaznivo  dejanje. V  nekaterih primerih so bili oškodovani za več kot 1000 evrov. Tovrstne  tatvine  so se pojavljale po celotni portoroški plaži, od Lucije do Pirana.
Zelo  priljubljene  tarče tatov so tudi e-kolesa in e-skiroji. Do sedaj smo obravnavali  takšnih 16 tatvin na različnih lokacijah, kot so kampi, plaže, parkirišča  pred  trgovinami. Nekatera kolesa so bila ukradena, kljub temu da so bila zavarovana z verigo oziroma jeklenico.
Prav  tako  so  na  območju  PP  Piran  v  tem času izstopali vlomi v razne poslovne  prostore  (gostinski lokali, trgovine, kioski …), obravnavali so 11  takih  primerov.  27.  7.  2022  v jutranjih urah je lastnik piranskega gostinskega lokala v notranjosti zalotil vlomilca, ki ga je nato zadržal do prihoda policistov na kraj. Z zbiranji obvestil je bilo ugotovljeno, da gre za  42-letnega  domačina,  sicer  povratnika izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj,  ki  je  že  prestajal  zaporne  kazni. Z zbiranji obvestil je bilo ugotovljeno,  da je tisto noč vlomil v še dva poslovna prostora. S kazensko ovadbo je bil priveden na zaslišanje pred preiskovalno sodnico OS Koper, ki je zanj odredila  pripor.  Navedenega  storilca  sumijo, da je v tem času vlomil  v še nekatere druge poslovne prostore, zato nadaljujemo z zbiranjem obvestil in dokazov.
Prav  tako  bi  izpostavili  še primer roparske tatvine, ki se je zgodila v začetku  julija  v  Piranu, ko je oškodovanka zalotila storilca pri tatvini e-kolesa.  Ta  jo  je odrinil stran od sebe in z ukradenim kolesom zbežal s kraja. Pri tem sta osumljencu sledila dva občana, ki sta nato prek telefona usmerjala policiste, da so ga v nadaljevanju izsledili in prijeli.
“Zahvaljujemo  so  vsem  občanom,  tako na območju PP Piran kot tudi tudi PP Izola,  ki  so  pripomogli  k  prijetju  posameznih storilcev in posledično preiskanim kaznivim dejanjem,” sporočajo s PU Piran.
Poleg kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete so predvsem med vikendi  (petek  in sobota zvečer) izstopala kazniva dejanj zoper javni red in mir oziroma zoper življenje in telo. Tako so v teh obdobjih vsako leto obravnavali  več  kaznivih  dejanj  nasilništva, kjer so bili oškodovanci v pretepu  lahko  ali  huje  telesno  poškodovani, v enem primeru tudi poskus uboja, ki je bil uspešno preiskan.
Na  območju  PP  Izola  so  v  turistični  sezoni,  to  je od 20. 6. 2022, obravnavali  13  tatvin  na  plaži  (podobno  kot  lani),  7 vlomov v hiše, stanovanja in apartmaje, kjer so storilci kradli denar in zlatnino, 3 vlome v  gostinske  lokale in trgovine, kjer so kradli denar in alkoholne pijače, ter  5  tatvin  električnih skirojev, električnih koles, mopedov in koles z motorjem.  Letos  je bilo vlomnih tatvin več kot še enkrat toliko kot lani, pa še ni konec sezone.
28.  julija  v  dopoldanskem  času so na plaži Svetilnik v Izoli, takoj po izvršitvi  kaznivega  dejanja  tatvine  ženske  torbe,  prijeli  39-letnega državljana  Češke,  ki  ga  je  pri dejanju zasačil očividec na plaži in mu torbo  iztrgal  iz  rok.  Osumljenec je bil po postopku policije spuščen na prostost, zoper njega pa je bila podana kazenska ovadba na pristojno ODT. Zatem pa smo 29. julija v dopoldanskem času na Ulici Oktobrske revolucije v Izoli  pri  kaznivem  dejanju  poskusa vloma v pritlično stanovanje prijeli 35-letnega  domačina.  Osumljenec  je  bil  po postopku policije spuščen na prostost,  zoper  njega je bila podana kazenska ovadba na pristojno Okrožno državno tožilstvo.
Na  območju  Policijske postaje Koper so leta 2021 obravnavali 5 tatvin na plaži (odtujene denarnice ali nahrbtniki z dokumenti in gotovina), letos pa 3. Tatvin na plažah je zanemarljivo malo in med letoma primerljivo. Lani  od junija do konca avgusta je zabeleženih 36 vlomov, 5 od teh je bilo preiskanih,  letos  pa  med  turistično  sezono  do  danes že 49 vlomov, od katerih je bilo preiskanih 7.
Vlomov  je bilo letos že samo do začetka avgusta občutno več v primerjavi z lanskim  celotnim  poletjem, kar je delno pripisati tudi Covid-19 ukrepom v lanskem letu. Letos so  z  intenzivnim zbiranjem obvestil in dokazov (tudi ob pomoči drugih PP, kjer se kazniva dejanja povezujejo ali storilci delujejo) uspeli preiskati nekaj vlomov, preiskanost je tako v letošnjem letu nekoliko večja (14,2 % – 2022, 13,8 % – 2021).
Akcija  »VARNO  POLETJE«,  ki  jo sedaj že vrsto let vodi Policijska uprava Koper,  je preventivni projekt namenjen izboljšanju varnosti vseh, ki v teh poletnih dneh obiščejo naše kraje. Zato policija objavlja sporočilo:
V  času  turistične  sezone na naše območje z namenom oddiha prihaja veliko turistov.  Da  bi  bilo  njihovo  bivaje  tu  čimbolj  varno in brezskrbno, policisti  ponujamo  nekaj  nasvetov,  kako  ravnati  oz.  zavarovati svoje premoženje, da dopust ne bi postal nočna mora.
Tatvine  na  plažah  so  ena  izmed  najpogostejših  kaznivih dejanj, ki se zgodijo  tekom  poletne  sezone.  Policisti  opažajo,  da  ljudje  na plažo prinašajo vedno več vrednejših predmetov (telefoni, denar).
Policisti  vsem  obiskovalcem  plaž  in  kopališč svetujejo, da na plaže ne prinašajo  vrednejših  predmetov,  kot  so pametni telefoni, večje količine denarja,  nakit,  potovalne  listine in podobno, saj takšni predmeti, že ob naši   najmanjši   neprevidnosti,   kaj   hitro   lahko   postanejo   tarča nepridipravov.  Če takšne predmete kljub temu prinesete na plažo, jih dobro zakrijte,  jih ne razkazujte, ob iskanju osvežitve v morju pa poskrbite, da ne ostanejo brez nadzora.
Svetujejo,  da  se na kopališčih vedno ravname po določbah kopališkega reda  in  znakov,  postavljenih  na  kopališču ter po odredbah in navodilih reševalca  iz  vode. Ne skačimo v vodo, ko smo vroči in potni: telo se mora postopno  privaditi  na  temperaturo  vode;  Otrok  nikoli ne puščajmo brez varstva  ob  vodi,  saj  otroci  ne  poznajo nevarnosti utopitve; nikoli ne plavajmo  s  polnim ali praznim želodcem, izogibajmo se alkoholnim pijačam; Ne skačimo v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih, saj ima tak skok lahko  hude  posledice. Samokritično ocenimo svoje plavalne zmožnosti in ne plavajmo daleč od obale.
Med akcijo Varno poletje so na portoroški plaži policaji svetovali otrokom in drugim kopalcem obilo previdnosti. (foto: PU Koper)
V tem času se žal vsako leto povečajo tudi tatvine koles, skirojev in koles z  motorjem.  V zadnjih letih so še posebej priljubljena električna kolesa. Poskrbime,  da  koles  ob  obisku  plaže  nikoli  ne puščamo nezavarovanih. Zaklenimo  jih   s  kvalitetnimi  ključavnicami  in  jih  ne  puščajmo  na neobljudenih  krajih.  Slabe  ključavnice  so  lahek  plen  tatovom, saj ti porabijo  le  nekaj  sekund,  da  jih onesposobijo. Svetujejo, da kolesa in skiroje  puščamo zgolj na mestih, ki so predvidena za parkiranje koles, saj so  ta  mesta  nemalokrat varovana tudi z video-nadzornimi sistemi, kar je eden  od  načinov,  da  ne bomo postali žrtev kaznivega dejanja. Še preden postanmo žrtev,  pa si zapišimo ali fotografirajmo oznake na kolesu in jih v primeru kraje kolesa posredujmo policistu.
Tudi  vlomi  v stanovanjske in druge prenočitvene objekte v času turistične sezone niso redkost. “Ko odhajate na dopust, o tem obvestite zgolj najbližje sosede  ali  sorodnike,  ki  bodo  v  času vaše odsotnosti popazili na vaše stanovanje.  Odsotnost  ali  odhod na dopust ne »reklamirajte« po družabnih omrežjih,  saj  le-te  spremljajo  tudi vlomilci. Zaklenite vhodna vrata in zaprite  okna,  tako  doma  kot tudi v hotelski sobi ali apartmaju. Spretni vlomilci  znajo namreč splezati tudi nekaj nadstropij visoko, vse za to, da bi  prišli do vaših dragocenosti. Že osnovno samozaščitno ravnanje bo torej tisto, ki bo v večini primerov vlomilce odvrnilo od napada,” svetuje policija.
Posebna  kategorija  so  vlomi  v  vozila.  Za preprečevanje teh so najbolj odgovorni  prav  lastniki  vozil. “Tatovom ne nastavljajte plena, na vidnih mestih  v vozilih tako nikoli ne puščajte vrednejših predmetov, kot so npr. denarnice  ali  denar,  računalniki,  telefoni, torbice ali kovčki in drugi predmeti, ki bi tatovom dali povod za vlom.”
Ne morejo mimo opozorila, da niti za zelo kratek čas v pregretih vozilih ne puščajmo samih otrok ali hišnih ljubljenčkov, ki potujejo z nami. V poletni vročini  se  vozilo  že v nekaj minutah lahko segreje tudi preko 70 stopinj Celzija,  takšna  temperatura  pa lahko v hipu povzroči toplotni udar, hudo dehidracijo ali celo smrt.
Če  smo  kljub  vsemu postali žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestimo policijo  na  številko  113.  Hiše,  stanovanja ali hotelske sobe, za katere sumimo,  da  je  bila  vlomljena,  ne  pregledujmo sami, temveč počakajmo na prihod policistov, ki bodo skupaj z nami opravili ogled.
V  primeru,  da  bi na kraju zalotili storilca kaznivega dejanja, se z njim nikoli  ne  spuščajmo  v  fizični spopad ali ga ne poskušajmo prijeti sami. Raje  si  o  njem  zapomnimo  čim  več  podatkov,  kot so npr. fizični opis storilca,  oblačila  in  obutev, kraj bega, vozilo in registrska tablica in podobno ter jih čim prej posredujmo policistom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine