30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Kako prosim?! Lebna bo na mestu ministra za okolje nadomestil voditelj oddaj in svetovalec za spolnost!?

Novi minister za okolje, ki bo nasledil Lebna, ima precej barvit življenjepis. A kolikor je barvit, toliko mu primanjkuje kakršnihkoli omembe vrednih izkušenj s področja, na katerem naj bi ministroval. Ima pa zato izkušnje z deljenjem nasvetov ženskam glede njihovega spolnega življenja. Mogoče bi bolj kot okolje Zajcu ustrezalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti?

 

Kandidat za ministra za okolje in prostor je dosedanji državni sekretar na istem ministrstvu Simon Zajc. Ta naj bi stopil v čevlje, kakor so ga označili pri Delu, “morda najbolj operativnega okoljskega ministra v samostojni Sloveniji” Jureta Lebna

Dejanskih izkušenj, na kakršenkoli še tako trivialen način povezanih s samim okoljskim resorjem, Zajc nima. Po izobrazbi varstvoslovec je v preteklosti “upravljal vozne parke večjih podjetij ter vodil tudi podjetje za video produkcijo in snovanje mobilnih aplikacij,” so zapisali pri STA in dodali, da se je zatem preizkusil še na medijskem področju. Bil je televizijski voditelj na RTV Slovenija in TV Paprika, ravno tako pa radijski voditelj, povezovalec prireditev ter “edini moški sodelavec na reviji za ženske Cosmopolitan”, preizkusil se je tudi kot stand up komik.

Svetoval, v katerem položaju seksati

Sprva v politiki ni imel uspehov s Stranko mladih Slovenije, saj mu ni uspela kandidatura v njegovi lokalni skupnosti za svetnika četrtne skupnosti. Ravno tako je pogorel na lokalnih volitvah za mestnega svetnika v Ljubljani na listi SMC. Več sreče je imel na prejšnjih parlamentarnih volitvah, ko je bil na listi SMC izvoljen v parlament. Prejšnji mandat je nato opravljal funkcijo podpredsednika odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Javnosti je postal najbolj znan kot prvopodpisani pod predlogom zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC. Predlog zakona je predvideval legalizacijo marihuane v zasebne in rekreativne namene ter je urejal gojenje kanabisa na manjših površinah. Državni zbor tega zakona ni nikoli sprejel.

Ko mu ni uspela ponovna izvolitev v državni zbor na volitvah 2018, so ga postavili za državnega sekretarja na Lebnovem ministrstvu za okolje. Tam je mirno preživljal svoje dni na dobro plačanem delovnem mestu, dokler ni bil Leben prisiljen v odstop zaradi afere z drugim tirom, v kateri se je izkazalo, da so sredstva odtekala za financiranje predvolilne kampanje SMC.

Delaven že, a brez relevantnih izkušenj

“Neuradno je Zajc deloven in z veliko motivacije, vendar strokovno ni preveč podkovan na okoljskem področju in se kot državni sekretar še uči,” so zapisali pri Delu, zato naj bi se poznavalci bali, da jim novega ministra ne “ugrabijo” uradniki. “Po oceni predsednika SMC Mira Cerarja je zato prav on tisti, ki bo vizijo odhajajočega ministra Jureta Lebna najbolje vodil naprej, saj ga je Leben, ki je odstopil zaradi pritiska medijev, povezanega z zgodbo o sporni maketi drugega tira Koper-Divača, ne nazadnje sam izbral za svojega državnega sekretarja,” poroča STA.

Vsekakor pa je že tragikomično, kakšen kader najde vlada Marjana Šarca. Nobene strokovne podkovanosti, nikakršnih izkušenj, vsi pa “zelo delavni” in z “veliko motivacije”. Minister naj bi bil nekdo, ki pozna področje in ki lahko takoj začne z delom, ne pa nekdo, ki se še po pol leta na delovnem mestu “še uči”.

V Sloveniji lahko rečemo, da imamo res nizke zahteve za ministre. Če bi rekli, da zahtevamo, da je bil minister izvoljen s strani ljudstva, bi bilo že preveč. Zahtevati, da je minister vsaj strokovnjak na svojem področju, na področju, ki spada pod njegov resor, res ne more biti preveč. A očitno to v Šarčevi vladi ne gre. Tako imamo za naslednjega okoljskega ministra človeka, ki je včasih delil nasvete o spolnosti v Cosmopolitanu. To je domet Šarčeve ekipe. Glede na nizko rodnost v Sloveniji se zdi, da bi bil Zajc primernejši za ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine