24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Kako oživiti slovensko pohištveno industrijo

 

Piše: L. K. F., MGRT

Izšel je priročnik Izzivi in rešitve za ponovni vzpon pohištvene industrije. Nastal je na pobudo in s sofinanciranjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in ključnimi deležniki panoge. Na spletni konferenci, ki jo je spremljalo okoli 60 udeležencev, so predavatelji, avtorji člankov v priročniku, predstavili glavna sporočila priročnika.

Prisotne je uvodoma nagovoril mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Izpostavil je, da je uporaba lesa ena od pomembnih aktivnosti za ublažitev podnebnih sprememb, saj se v lesenih izdelkih veže CO2. Navedel je spodbudne podatke, da se je v 10 letih vrednost lesne panoge podvojila, narašča dodana vrednost, raste dobiček in je tako panoga postala ena od bolj pomembnih industrijskih panog v Sloveniji. K temu je pripomoglo tudi ministrstvo s ciljno podporo panogi z različnimi ukrepi. »Izvedli smo razpis za mikro podjetja ter razpis za sofinanciranje večjih investicij, s čimer se zažene investicijski cikel v skupni vrednosti skoraj 100 mio eur,« je povedal. Poudaril je, da bo potrebna še večja povezava s šolstvom, premagovanje negativnih prizvokov in prikaz realne slike v sektorju, skupaj z uspešnimi zgodbami, da pridobimo nove kadre in mlade strokovnjake. »Lesarstvo je ena od panog, ki ima najboljšo prihodnost za razvoj«, je zaključil.

Predavatelji so predstavili ekonomski položaj panoge, sodelovanje med pohištveno industrijo in kreativnim sektorjem. Sledile so predstavitve na temo eko dizajna, razvoja izdelka in koncepta krožnega gospodarstva ter o izzivih dviga dodane vrednosti in konkurenčne prednosti.

Kot ključne za prihodnji razvoj pohištvene industrije so med drugim izpostavili:

·        povečanje poseka, nadaljnja pomoč in podpora države;

·        dvig dodane vrednosti na zaposlenega preko investicij v sodobne in produktivnejše stroje;

·        trajnostno načrtovanje in eko dizajn, uvajanje krožnega dizajna;

·        dizajn menedžment, kreativne rešitve in oblikovanje novih izdelkov z zgodbo;

·        povezovanje med podjetniki in kreativnim sektorjem ter sodelovanje podjetij s fakultetami, preko katerih študentje dobijo praktične izkušnje, podjetja pa kreativne ideje in najnovejša strokovna znanja;

·        razumevanje zahtev nove generacije kupcev, s spremenjenimi nakupnimi navadami in vrednotami.

Strinjali so se, da ima panoga velik potencial ter da bo z novimi evropskimi usmeritvami k večji rabi lesa v gradbeništvu ter z upoštevanjem vpliva izdelka na okolje povpraševanje po lesu vedno večje. To je naša prednost in priložnost, ki jo moramo izkoristiti.

Priročnik o izzivih in rešitvah za ponovni vzpon pohištvene industrije, ki je na voljo brezplačno, v tiskani ali elektronski obliki, na spletni strani Zelena Slovenija, je izdala založba Fit media d. o . o..

Vsebina priročnika zajema tri sklope: Dizajn, razvoj izdelka in ustvarjanje dodane vrednosti, Od skice do končnega izdelka in marketinga ter Izdelki iz lesa in prehod v nizkoogljičnost.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine