7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Kako je bančna “železna lady” in Kučanova bančnica Romana Pajenk potopila Probanko!

V našem mediju smo vam predstavili zgodbo o Factor banki, ki je imela svoje korenine v gospodarskem omrežju UDBE in bivšega režima. Pokopal jo je pohlep tranzicijskih bogatašev levega gospodarskega omrežja Darka Horvata, Bogdana Pušnika in Hermana Rigelnika. Tokrat vam bomo predstavili zgodbo njene siamske dvojčice, Probanke. Le-ta je bila v dolgoletnih rokah banksterke Romane Pajenk. Kot ustanovna članica Foruma 21 in osebna prijateljica nekdanjega predsednika države in Komunistične partije Slovenije Milana Kučana je skrbela za sporno financiranje tranzicijske levice. Zgodba se je končala klavrno z likvidacijo banke v letu 2013. Slovenski davkoplačevalci pa so morali z dokapitalizacijo Probanke in Factor banke pozabiti na 400 milijonov evrov.

 

Probanko so ustanovili januarja 1991. V javnosti se je predstavljala, da bo spodbujala financiranje malih in srednjih podjetij, samostojnih podjetnikov in prebivalstva ter sodelovala v sindiciranih posojilih za velika podjetja. Kot se za finančno hobotnico spodobi, so ustanovili še sestrske družbe Probanka Leasing, Probanka Nepremičnine in na Hrvaškem družbo Proleasing. A vse to je bila dimna zavesa za krajo davkoplačevalskega denarja od prvega dne ustanovitve banke za potrebe financiranja spornih poslov vplivnih gospodarskih igralcev tranzicijskih levih gospodarskih omrežij.

V preteklosti smo v našem mediju že pisali o lastniški strukturi Probanke, a ob aktualnih napadih osrednjih medijev in predvsem leve opozicije o reviziji preiskave NPU  o bančni luknji smo se odločili, da slovenski javnosti zopet osvežimo spomin. Med vidnimi lastniki finančne hobotnice v rokah Romane Pajenk so bili Medaljon d.d. s 15,81 odstotki, Perutnina Ptuj d.d. z 10,71 odstotki, Avtotehna d.d. s 7,84 odstotki, Trimo d.d. s 6,21 odstotki, Pivovarna Laško d.d. s 4,96 odstotki, Gorenje d.d. s 4,55 odstotki, Juteks d.d. s 3,49 odstotki, SGP Kograd-IGEM Dravograd d.d. s 2,8 odstotkov, Loterija Slovenije d.d. s 2,71 odstotki in Fractal- consulting d.o.o. s 2,63 odstotkom lastništva. Pred leti je podroben opis lastništva na eni izmed okroglih miz razložil takratni predsednik preiskovalne komisije za bančno luknjo in sedanji minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Romana Pajenk postala lastnica Probanke brez enega zapravljenega evra
Preplet in skrivanja lastništva med najpomembnejšimi igralci Probanke je potekalo ves čas. A vsi ti podatki so ostali skriti dolgo let, dokler bančne dokumentacije ni pridobila Logarjeva preiskovalna komisija o bančni luknji. Razkrila pa je tudi organizacijsko shemo Probanke in Factor banke. Pomembno je namreč, da ne pride do skrivanja lastništva bank in tudi do skrivnega in obvodnega financiranja. Skratka, da se ohrani transparentnost poslovanja.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine