15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Kako dolge počitnice si zasluži slovenski premier Marjan Šarec?

Ko lep del države drvi na dopuste, je vlada Marjana Šarca diplomata Janeza Lenarčiča, ki jo je doslej zastopal pri EU, uradno predlagala za najboljše plačano slovensko politično funkcijo. Evropski komisar bo postal uradnik. Kateri resor bo v evropski vladi dobil, je še nejasno, največ pa se je doslej govorilo o področju širitve EU. Ta prihodnja leta ni predvidena. Je pa bil pa v Veliki Britaniji ravno izvoljen nov premier Boris Johnson z motom, da bo njegova država zapustila EU z dogovorom ali brez in to oktobra. V manj kot sto dneh. Johnson ni uradnik.

 

Čudne ideje SD o odločanju ljudstva

Še stara evropska komisija je novega britanskega šefa vlade obvestila, da lahko na nov dogovor pozabi. So v podobnem položaju kot Slovenija pri arbitraži s Hrvaško. V arbitraži smo, je slišati med kritiki, izgubili dostop do odprtega morja, ki smo ga vedno imeli, in s tem pravice v velikem delu Jadrana, povrhu pa še kup zaselkov na kopnem, a sosedje tega sporazuma zdaj nočejo podpisati, ker so naše sposobne uradnike ujeli, da so v postopku nekoliko goljufali. Evropske unije Velika Britanija ni ujela pri čem takem, je pa tam del politike ocenil, da se jim povezava več ne splača, o tem so na referendumu prepričala nekaj več kot pol ljudi, težava pa je, da številke pri ločevanju zdaj kažejo drugačno sliko in da so lahko še velike težave. Za Johnsona, Veliko Britanijo in EU.

S kandidaturo Lenarčiča je šef vlade Marjan Šarec, ki je bil za mandatarje izvoljen sredi avgusta lani, torej manj kot leto pred Johnsonom, vsaj odpravil ambicije svojih koalicijskih partnerjev, ki so se jim cedile sline po položaju, ki je lahko v prihodnosti izhodišče za prevzem oblasti v državi, če se izkaže, da je Šarec le še eden v vrsti premierov kratkega daha, ki vodijo sami po sebi imenovane stranke. Pred njim sta to bila Alenka Bratušek in Miro Cerar. Nekoliko bolj je Šarcu za zdaj podobna Bratuškova, ki tudi ni nikoli zmagala na nobenih volitvah, na oblast pa jo je pripeljala Zoran Janković, pri katerem je bil kot župan Kamnika nekoč tudi Šarec.

Najbolj odločno je moral Šarec zatreti ambicijo SD in evro poslanke Tanje Fajon. Ti so ob Levici edini glasovali proti Lenarčiču. Fajonova je bila, dokler je z Zoranom Thalerjem (prej LDS) Borut Pahor še kot šef SD ni ponudil za evropsko poslanko, tudi le državna uradnica. No, dopisnica RTVS iz Bruslja. Igra pa Fajonova zdaj kot Boris Johnson: evropska komisarka bi bila, če evropsko komisijo, ki nastaja, podpira ali ne. Pravzaprav ji je nasprotovala, kar je Marjan Šarec uporabil kot argument, zakaj je ni ponudil kot dodatno žensko kandidatko.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine