18.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 junija, 2022

Kako dobra „dojilja“ je mati država Slovenija?

Stranke levice (SD in Levica) v svojih predvolilnih nastopih obljubljajo, da bodo odpravile neenakost. To naj bi storile tako, da se bo država še bolj vmešavala v življenje državljanov in njihovo svobodo.

Neenakost v Sloveniji je lažna novica (Fake News), saj podatki o dohodkovni distribuciji kažejo nasprotno – Slovenija je 2. najbolj egalitarna država v Evropi. Podobno je z vmešavanjem države v življenje državljanov.

Na lestvici,  ki bi ji lahko rekli „Naj evropske dojilje“ ali “Naj evropske varuške”, je Slovenija označena kot manj svobodna država. Gre za indeks, ki meri regulacije, ki so vezane na uživanje pijač, hrane in cigaret. Indeks upošteva višino trošarin, koliko stroga je zakonodaja na tem področju, oglaševanje teh proizvodov in še nekaj malenkosti. Ena tretjina indeksa je vezana na hrano in brezalkoholne pijače, ena tretjina na alkoholne pijače in ena tretjina na nikotinske izdelke (cigarete in elektronske cigarete).

Najbolj „skrbna“ dojilja (varuška) je mati država Finske, ki ima tudi sicer največjo javno porabo v EU in daje največ za socialno varstvo, zato tudi ni čudno, da je Finska v zadnjih letih med najslabšimi ekonomijami v EU. Zanimivo je, da sta na vrhu tudi Velika Britanija in Irska, ki sta drugače med najmanj ekonomsko represivnimi državami v EU.

Na dnu lestvice je Češka, ki skoraj nima posebnih regulacij glede hrane in pijače, tobačni izdelki se lahko prosto oglašujejo. Zato sploh ni čudno, da je Češka s svojo liberalno ekonomijo eno najhitreje rastočih gospodarstev v EU. Za razliko od Slovenije so opravili lustracijo, ki je Slovenija ni zmogla. Če kdo misli, da to ne vpliva na ekonomijo, naj si ogleda države, ki so obračunale s komunisti (z njim ni milosti), in bo videl, kako hitro te države napredujejo na gospodarskem področju.

Slovenija je na 16. mestu, nekje v zlati sredini. Ampak naj vas to ne zavede. Slovenija ima visok DDV in druge obdavčitve, tako da se ta „zlata sredina“ nekako kompenzira. Toda ker imajo levičarji velike apetite, si bodo zaželeli (in zahtevali), naj bo Slovenija podobna državam, ki so na tej lestvici pobarvane (dobesedno) rdeče.

In za konec misel portala Libzard: Ne obstaja hujša zasvojenost od socialne zasvojenosti, ni hujšega zla od etatizma. Država ni mati nikomur, država ne more biti dojilja. Svoje roke bi morala držati čim dlje stran od življenj državljanov, od njihovih žepov, računov na banki, nepremičnin in druge lastnine.

Sorodne vsebine