4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Kako bo predsednica ZSSS Lidija Jerkič delavcem pojasnila, da so si povišali plače v času epidemije?

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je ob letošnji 130-letnici prvega praznovanja praznika dela, ko se “praznuje zgodovino združenega boja za delavske pravice, za izboljšanje socialnega položaja, za izboljšanja delovnih razmer”, opozorila, da smo vsi delavke in delavci, ne glede na to, kakšno delo opravljamo, kje ga opravljamo in v kakšni obliki. “Vsi si zaslužimo delavske pravice, dostojno plačilo in dostojno delo,” je poudarila Jerkičeva. Zgleda so pri ZSSS v duhu tega poskrbeli zase, namreč v času, ko so se številni člani sindikata znašli v hudi stiski, so si meni nič tebi nič povišali plače.

Informacija o povišanju plač je razvidna iz obvestila finančno računovodske službe ZSSS z dne 5. maja letos. “Vrednosti plačilnih razredov iz 45. člena Kolektivne pogodbe za zaposlene v ZSSS, od vključno meseca aprila 2020 dalje, se povečajo za 1,8 odstotka. Nova vrednost 1. plačilnega razreda v I. tarifnem razredu je 492,19 evra.” Ostale vrednosti vseh plačilnih razredov so razvidni v spodnji prilogi. Poleg pa je bilo še pripisano, da se v skladu z 2. členom “Sklepa o določitvi plač, drugih osebnih prejemkov in povračil stroškov funkcionarjev ZSSS in njenih območnih organizacij” za 1,8 odstotka povišajo tudi plače funkcionarjev.

Jerkičeva je tekom krize novega koronavirusa na ves glas izpostavljala, da je trenutna kriza dodatno razgalila problem prekarnih oblik zaposlovanja, ki ne zagotavljajo spodobnega preživetja, kako nujno je zagotavljanje varnega in zdravega dela ter kako pomembne so kakovostne javne storitve, kot je zdravstvo, samooskrba, pa tudi varovanje zasebnosti, osebnih podatkov in človekovih pravic z vidika nadzora, povezanega z varovanjem zdravja. Prav tako je dala jasno vedeti, da epidemija ne more in ne sme biti “izgovor” za nižanje zakonsko določenih standardov delavskih pravic oziroma konkretno: za lažje odpuščanje delavcev. Niti besede pa ni bilo slišati o tem, da so si sindikati  v času epidemije zvišali plače. Verjetno tudi ne zato, ker bi številni delavci, ki so se znašli brez službe ali na čakanju, to težko razumeli.

Oblasti očitala prvorazrednost, čeprav do zvišanja plač sploh ni prišlo

Zvišanje plač sindikata je še posebej težko razumeti v luči odziva Jerkičeve v času, ko je z delom pričela nova vlada. Ta se je namreč z vsemi šili in kopiti pridružila medijskemu linču, v katerem so mainstream mediji vladi Janeza Janše pričeli očitati “dviganje plač” za ministre in državne sekretarje, potem ko se je premier odločil, da za čas krize s koronavirusom vse ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrsti v možne plačilne razrede, kot v skladu z zakonom o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Kljub temu, da ni šlo za povišanje plač, ampak za zadevo, ki se vedno zgodi na začetku mandata in sicer, da premier razporedi ministre v plačne razrede znotraj predpisanega razpona.

Glede na to, da nikoli do sedaj ni bila tema, kako se je uvrstilo ministre in državne sekretarje v plačne razrede, ker je razpon predpisan, uvrstitev znotraj razpona pa stvar presoje premierja glede na pričakovane obremenitve, je jasno, da je vlada linč doživela, ker je desnosredinska. V ZSSS-ju so vlado po poročanju STA pozvali, da naj pred skrbjo za lastne plače najprej dvignejo plače delavcem v zdravstvu in trgovinah, čistilkam, varnostnikom, pekom, novinarjem, vojakom, policistom in vsem drugim poklicem, ki morajo delati za dobro vseh državljanov. Opozorili so jo, da naj poskrbi za samozaposlene, zagotovi varovanje zdravja v vseh tovarnah in zagotovi ustrezno zaščitno opremo. “V trenutku, ko prav vsi v Sloveniji s strahom zremo v jutrišnji dan, v trenutku, ko se vsak od nas nečemu odpoveduje (prav vsi tudi delu osebne svobode) za to, da se bomo skupaj prebili do boljšega jutri, nas delite na prvorazredne in drugorazredne državljane ter državljanke,” je zatrdila Jerkičeva.

Na drugi strani so si vladni funkcionarji za 30 odstotkov znižali plače

Potrebno je omeniti, da je kmalu zatem premier Janša v znak solidarnosti napovedal, da se bodo za 30 odstotkov znižale plače funkcionarjem, kar se je tudi zgodilo. Sledilo je tudi sprejemanje protikoronskih zakonodajnih paketov, ki so bili namenjeni za pomoč državljanom in gospodarstvu. Če bi človek pomislil, da v sindikatu v teh težkih časih, niti pomislili ne bi na to, da si zvišajo plače, se je očitno uštel. Solidarnosti očitno pri njih ni. Resnično pa je neverjetno, kako lahko nekomu očitaš prvorazrednost, v resnici pa si sam tisti, ki je na skrivaj prvorazreden. Ker v luči njihovega poslanstva, za marsikoga dvig plače deluje resnično dvolično, smo na sindikat naslovili vprašanje, kako to, da so se odločili za dvig plač v času epidemije in kako to nameravajo pojasniti delavcem, ki so se na račun epidemije znašli v težki življenjski situaciji. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine