8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Kako bo Kris dobil zdravilo, če pa država zahteva 2 milijona evrov davka? Poglejte, kako je FURS razkril svojo “luknjo” v zakonu, da bi se društvo davku izognilo

Potem, ko je Društvo Palčica Pomagalčica s pomočjo ljudi dobre volje za zdravljenje 19-mesečnega Krisa iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo, zbralo potreben denar, se je zapletlo. Na dan je namreč prišla informacija, da Društvo Palčica Pomagalčica nregistrirano humanitarno društvo, zaradi česar bo v primeru predaje zbranega denarja Krisovim staršem država vzela svoj del pogače, ki znaša skoraj dva milijona evrov.

 

Že nekaj časa smo lahko spremljali izjemno pripravljenost Slovencev, da pomagajo sočloveku. Za 19-mesečnega Krisa, ki trpi za spinalno mišično atrofijo in potrebuje Novartisovo zdravilo v vrednosti 2,3 milijona evrov je bilo preko Društva Palčica Pomagalčica.

Potem pa je prišla informacija, da društvo, ki je bilo ustanovljeno šele julija 2019, nima urejenega statusa humanitarne organizacije, zaradi česar bi država pri prenosu denarja za nakup Krisovega zdravila bila upravičena do slabih 1,9 milijona evrov.

To bi posledično pomenilo, da zbranih 3,8 milijona evrov, kolikor so do sedaj uspeli zbrati, ne bi zadostovalo niti za nakup Novartisovega zdravila, kaj šele da bi še kaj ostalo. Ko smo za komentar klicali predsednico Društva Palčica Pomagalčica Lariso Štoka, se ni oglašala.

Bo višek šel za druge otroke v Sloveniji, ki trpijo za SMA?

Štoka je za Delo povedala, “da je zbiranje denarja tako hitro preseglo načrte, da so se vprašanja okoli davkov pojavila šele po tem, ko so ljudje začeli množično nakazovati prispevke.”

To zdaj pomeni, da bi država pobrala okoli 1,9 milijona evrov, če bi torej nakazali ta denar direktno Jerakovi, ali pa zdravstveni ustanovi, ki prodaja zdravilo. Edini način, kjer bi država ostala praznih rok, je, da bi ta denar namenili neki drugi registrirani humanitarni organizaciji, ki bi nato lahko nakazala denar družini, ne da bi zato morala plačati davek državi.

V kolikor pa se odločijo za to pot, se pojavljal vprašanje, kolikšen znesek bodo v društvu pripravljeni nakazati drugi humanitarni organizaciji. Bo šlo za celoten zbrani znesek, ali samo za omenjenih 2,3 milijona evrov, kolikor naj bi zdravilo stalo.

Humanitarne organizacije so namreč po Zakonu o humanitarnih organizacijah dolžne delovati v splošnem interesu. Po zapisu Luke Gaberščika, naj bi v se v Sloveniji bilo še vsaj od dva do pet otrok, ki so ravno tako kot Kris upravičeni do zdravila. Glede na splošni interes in višek, ki bo ostal od zbranih sredstev, se pojavlja vprašanje, ali bo višek denarnih sredstev namenjenih ostalim otrokom v Sloveniji, ki trpijo za isto motnjo.

Mati hvaležna

V tem času pa je Krisova mati Ana Jerak presrečna. Jerakova je za Nova24TV povedala, da se naslednji teden pripravlja sestanek s Centrom nevladnih organizacij Slovenije, kjer se bo uredilo vse “kako in kaj naprej,” ali to pomeni, da bo šel denar preko Društva Palčica Pomagalčica ali katerekoli druge organizacije pa Jerakova ni znala povedati.

Kris in njegova mati Ana Jerak (Foto: Facebook)

“Jaz v bistvu se iskreno nikoli ne bom mogla osebno zahvalit vsakemu posebej, ker to je bilo res toliko enih ljudi, ki so nam priskočili na pomoč, tako da upam, da vsi vidijo javno te moje zahvale, ki so izrečene res iz srca in so za nas neko novo upanje, novo življenje in bom celo življenje hvaležna celotni Sloveniji,” je sporočila Jerakova.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine