19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Kako bi odločila tožilka Klementina Prejac, če bi bila grožnja “pes, ki ga je potrebno likvidirat”, usmerjena proti komu drugemu kot ministru Hojsu?

Piše: Luka Perš/Nova24

V lanskem letu so potekale burne debate o vlogi tožilstva v slovenski družbi. Po odmevnem pismu Janeza Janše generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi, ki je dopuščal očitne grožnje najvišjim predstavnikom sedanje oblasti in njihovim podpornikom, so na tožilstvu povedali, da naj vsak posameznik sam vloži kazensko prijavo. Tako je tudi storil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. A po mnenju okrožne tožilke, zapis, kjer Hojsa označujejo za “psa, ki ga je potrebno likvidirati” ne predstavlja “resne grožnje”. Bi tožilka odločila drugače, če bi bila grožnja usmerjena zoper njo ali njej bližnjo osebo?

Notranji minister Aleš Hojs je vložil kazensko ovadbo zaradi groženj uporabnika Facebooka Alojza Breznika, ki mu je napisal, da je “pes ki ga je potrebno likvidirati.” Hojs se čudi, da za okrožno državno tožilko Klementino Prejac omenjene besede ne predstavljajo “resne grožnje”.

“Čeprav je zapis provokativen, ta zgolj odraža duševne bolečine Alojza Breznika, ki so posledica izvajanja vladajoče politike, katere del sem, pravijo. Nov presežek tožilstva,” je bil do dela Prejčeve kritičen Hojs. Ob tem je vredno dodati, da so k takšnemu stanju v veliki meri pripomogli tudi osrednji mediji, ki niso nikoli izrecno obsodili pozivov k smrti premierja Janeza Janše ali obsodili neprimernost napisov, ki so pozivali k smrti privržencev stranke SDS.

Tožilki Klementini Prejac se zdi, da besede Breznika predstavljajo le duševne bolečine posameznika
Odločbo je podpisala okrožna državna tožilka Klementina Prejac. V svoji obrazložitvi je zapisala, da za grožnje štejejo tista storilčeva dejanja, ki se oškodovancu prikazujejo kot bodoče zlo. Grožnja mora biti po besedah tožilke Prejčeve takšne narave in intenzitete, da pri ogroženi osebi zbuja občutek strahu za življenje ali telesno celovitost.

Image

Po mnenju Prejčeve ne zadošča le subjektivno prestrašenost “ali vznemirljivost oškodovanca, temveč mora biti izražena grožnja objektivno resna.” Tožilka pregon zavrača z besedami, da jih je Breznik napisal Hojsu zaradi nestrinjanja z vladajočo politiko in podporo protestom dne 5.11.2020 proti vladi. Ne pozabite, to so bili tisti protesti, kjer so izgredniki brutalno pretepli novinarja, organizator omenjenih nasilnih izgredov Anis Ličina, pa je kasneje predstavnikom medijev povedal, da če ne želijo biti tepeni, naj enostavno nosijo jopiče na katerih bo jasno razvidno kateri medijski hiši pripadajo, za Ličino je bil sprejemljiv napis RTV Slovenija.

Image

Tožilka se strinja, da je komentar provokativen in neprimeren, a je po njenem mnenju “ni mogoče šteti za resno grožnjo, ki bi glede na svoje naravo in intenziteto bila zmožna povzročiti občutek strahu za življenje ali telesno celovitost predlagatelja.” Tožilka je tako vsem ideološkim nasprotnikom vlade dala povod za nove grožnje na socialnih in družbenih omrežjih.

Generalni državni tožilec Drago Šketa podpira grožnje proti vidnim in visokim funkcionarjem v sedanji vladi. (Foto: STA)

Kakor je zapisala Prejčeva: “Tudi pa zapisan komentar: “Pes ki ga je treba likvidirat”, tako glede na stavčno tvorbo (zapis v 3 osebi), upoštevaje vsebino ter okoliščine, ko je bil objavljen v zvezi nestrinjanja delovanja vlade, v ničemer ne nakazuje na objektivno uresničljivost in obstoj vtisa de facto realizacije sporne besedne zveze.”

Besede tožilke pa lahko razumemo, da lahko vsak napiše grožnjo državnim funkcionarjem, a smo se vsi malo hecali. Na drugi strani se sedanja vladna garnitura sooča z grožnjami že od konca februarja, ko je slovenska javnost slišala vzklikanje Ubi Janšo radikalnega levičarskega aktivista Ludvika Tomšiča. Enako smo lahko poslušali vsako tedenske vzklike “Smrt janšizmu, svoboda narodu”. Tudi to se ni zdelo sporno slovenskemu tožilstvu pod vodstvom generalnega državnega tožilca Draga Škete.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine