7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

»Kako argumentirate dejstvo, da nekateri upravičenci na odločbo o starostni upokojitvi čakajo več kot je zakonsko dopustno predpisani rok in ta rok je krepko prekoračen?«

S strani ZPIZ-a smo prejeli odgovor, da čas trajanja postopkov za reševanje zahtevkov obsega čas od vložitve do odpreme zadeve zavarovancu. Po njihovih besedah mora zavod izdati odločbo v dveh mesecih od prejema vloge in da skušajo zahteve rešiti v zakonito določenem roku, kar jim po njihovih besedah tudi uspeva. Pohvalili so se, da jim je to v lanskem letu uspelo storiti povprečno v 57-ih dneh.

Zanimivo, samo tri dni pred iztekom zakonskega roka. V zvezi z našim vprašanjem o spremembi ZPIZ-2E so odgovorili, da se v tem primeru dotok zahtevkov poveča, zaradi česar se lahko po njihovem čas trajanja postopkov za reševanje zahtevkov podaljša ter da morajo hkrati zagotoviti ustrezno informacijsko podporo, kar traja dodaten čas. Zanimivo, da potrebujejo dodaten čas, kljub temu, da so skoraj dva meseca vedeli, da bo s 1. 1. 2018 nastopila sprememba zakona.

 

Preberite celotni članek v Celjskem glasniku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine