10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Kaj v resnici počne Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov? Razkrivamo lokacije, kjer se obetajo prikriti migrantski centri!

Medtem ko je večina medijske pozornosti usmerjena v poskus sestavljanja vlade, pa očitno Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov skrbi za namestitev migrantov na treh koncih Slovenije. To med drugim razkriva povabilo k oddaji javnega naročila po odprtem postopku “Čiščenje objektov v uporabi naročnika” na treh lokacijah, ki imensko niso opredeljene in so skrivne, da se tam živeče prebivalstvo ne bi vznemirilo. Po navedbah našega vira gre za lokacije Jelšane, Metlika in Obrežje. 

 

Naročnik, v tem primeru torej Urad za oskrbo in integracijo migrantov, je v navodilih ponudnikom za izdelavo ponudbe in zahteve naročnikov zapisal, da se bo izvedba predmeta naročila na treh lokacijah v Sloveniji izvajala za obdobje 24 mesecev z možnostjo podaljšanja za eno leto, kar pomeni, da je predvideno, da bo objekt obratoval vsaj tri leta.

Treba bo seči globoko v žep
Ocenjena vrednost naročila za čiščenje prvega objekta je predvidena za 73.200 evrov z DDV, drugega 73.200 evrov z DDV in tretjega 61.000 evrov z DDV. To pomeni, da bo morala država za čiščenje treh objektov v dveh letih odšteti kar 207.400 evrov z DDV, kar pa nikakor ni malo.

Informacijo našega vira, da naj bi šlo za objekte na lokacijah Jelšane, Metlika in Obrežje, smo se odločili preveriti pri uradu in nanj naslovili vprašanje:

Spoštovani,
na vaši spletni strani (http://www.uoim.gov.si/si/o_uradu/javne_objave/javna_narocila/) imate pod rubriko javne objave objavljen razpis “Čiščenje objektov v uporabi naročnika”. Dobili smo informacije, da gre za čiščenje objektov na treh lokacijah, ki imensko niso opredeljene in so skrivne. Po naših informacijah gre za naslednje lokacije: Jelšane, Metlika in Obrežje. Ali so te lokacije pravilne?

Zanima nas, zakaj so te lokacije prikrite in ali bodo na te lokacije (množično) nameščeni migranti? Zanima nas tudi: kdaj bo urad začel postopke za vzpostavitev sprejemno-registracijskih centrov v Metliki, Jelšanah in Obrežju in v katerih fazah se nahajajo ti postopki? Katere postopke javnih naročil boste izvedli za sprejemno-registracijske centre in kdaj?

Čeprav do zaključka redakcije odgovora na novinarsko vprašanje še nismo prejeli (objavili ga bomo takoj, ko ga prejmemo), pa je dejstvo, da Urad za oskrbo in integracijo migrantov s prikrivanjem podatka o lokacijah prikriva resnico pred lokalnim prebivalstvom, ki bo očitno vsaj tri leta sobivalo z migranti. Glede na to, da izkušnje iz drugih držav kažejo, da migranti prispevajo k porastu nasilja in kriminala, ne čudi, da med ljudmi večinoma vlada odpor, ko izvedo tovrstno novico. Pravica do obveščenosti je temeljna človekova pravica in pika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine