22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

»Kaj dogaja« na nacionalni televiziji? Predvsem napadi na opozicijo ter svinjanje po novi oddaji Panorama

Piše: Tomaž S. Medved

Če je kdo mislil, da je sedaj odhajajoči predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel padel v pozabo, se moti. Po poročanju Požareporta mu je že zagotovljena služba v imperiju njegovega prijatelja Martina Odlazka, a to naj bi bila samo začasna destinacija, s katere bo Vesel ciljal morda tudi na funkcijo ljubljanskega župana – seveda kot kandidat Gibanja Svoboda.

No, to so seveda bolj ali manj špekulacije, saj za zdaj ni znano, ali se bo tranzicijska plenilska elita znebila močno kompromitiranega Zorana Jankovića ali pa mu bo preprosto dala še eno priložnost. Navsezadnje je Janković pred volitvami nastopal kot velik Golobov podpornik in ni povsem izključeno, da bodo tudi Jankovićevi svetniki, sicer nasledniki sedaj že propadle Pozitivne Slovenije, nazadnje končali kot nosilci ljubljanskega mestnega odbora Gibanja Svoboda – tako kot je v GS pristal tudi Marjan Šarec s celotno LMŠ. Mimogrede: Šarec je bil svoj čas celo predsednik kamniškega  odbora Pozitivne Slovenije.

Tomaž Vesel, bodoči Odlazkov direktor

Nekaj pa je jasno: po Odlazkovem debaklu na sodišču, ko je družba Salomon pristala v rokah države (pravzaprav DUTB), bo Veselova naloga predvsem reševati Odlazkov medijski imperij, v katerem je bil Vesel vedno ljubljenec tabloidov – tako kot so to denimo najbolj politično zaščitene dame Urška Klakočar Zupančič, Nataša Pirc Musar in Marta Kos. Zato ne preseneča, da se je v četrtek zvečer spet pojavil na nacionalni televiziji – kje drugje kot v oddaji Tarča, ki se seveda ni ukvarjala niti z Golobovim kadrovanjem, niti njegovo nagrado, še manj pa policijskimi preiskavami v ljubljanski Energetiki. Prav tako tudi ne z aferami, v katere je vpleten prvi mož Uefe Aleksander Čeferin (o slabem stanju slovenskega reprezentančnega nogometa bi lahko pripravili prav tako posebno oddajo). Pač pa – z opozicijo. Seveda je tudi voditeljica oddaje Erika Žnidaršič gladko zamolčala, kje bo Vesel nadaljeval svojo kariero. A nosilna tema oddaje je spet nabava zaščitne opreme, tako kot pred dvema letoma. In seveda spraševanje, zakaj je ovadba proti sedaj že nekdanjemu ministru Zdravku Počivalšku obtičala v predalu do volitev. »V vsaki normalni državi bi bila večerna polemična oddaja na nacionalni televiziji v teh razmerah namenjena polemiziranju okrog kadrovskih potez nove vlade, pritiskov z odstopom na strokovnjake in problematiziranju t.i. seznamov za odstrel. Ne, “psi čuvaji” gredo nad opozicijo,« je ob tem zapisal novinar Luka Svetina. Da o tem, kako lahko oddaja v javnost spravi podatke, ki bi morali biti sicer pod strogo zaščito, sploh ne govorimo.

Oddaja Tarča je sedaj usmerjena proti opoziciji, Tomaž Vesel pa odhaja k Odlazku. (foto: RTVS / posnetek zaslona)

Koliko možnosti ima Urbanija?

A psi lajajo, karavana pa gre svojo pot – sedaj je namreč že jasno, da je to očitno integralni del t. i. neodvisne drže javne RTV, kot so to zahtevali nedavno stavkajoči aktivisti, ki še vedno terjajo vrnitev oddaje Studio City, obenem pa javno zasmehujejo oddajo Panorama (ob delavnikih na drugem programu TVS), ki se aktualnih tem loteva brez političnega aktivizma, ustvarjalcem pa bi kvečjemu lahko zameril le občasne govorne zdrse in nerazločno govorjenje. Toda za družbeno-politične delavce je moteče to, da bi gledalke in gledalci programov TVS videli razliko, zato so na družbenih omrežjih okrepili ofenzivo v upanju, da bo oddaja ukinjena zaradi (po njihovo) premajhne gledanosti.

Vse pa bo seveda odvisno od prihodnjega direktorja TV Slovenija. Po najnovejših podatkih naj bi bil med kandidati tudi sedaj že nekdanji direktor UKOM Uroš Urbanija (ki mu – seveda povsem neupravičeno – očitajo dolgotrajno izčrpavanje STA), medtem ko tokrat menda ne beležijo prijave prejšnje direktorice Natalije Gorščak, pač pa tokrat športnega novinarja Urbana Laurenčiča. Za Urbanijo je zdaj že jasno, da ga jedro družbeno-političnih delavcev na RTVS zagotovo ne bi spustilo na direktorsko funkcijo (čeprav je nekoč že delal tam, bil je celo urednik MMC RTVS, se pravi to, kar je sedaj Igor Pirkovič), pač pa bodo tja delegirali tistega, ki bo poslušno izpolnjeval njihove ukaze. In morda sčasoma poskrbel tudi za odstranitev tistih, ki bi predstavljali nevarnost njihovemu privatizacijskemu monopolu – denimo dr. Jožeta Možine, ki je z intervjujem, v katerem je bila gostja dr. Nina Krajnik, spet dvignil precej prahu.

Dr. Jože Možina je z gostjo dr. Nino Krajnik spet dvignil veliko prahu. (foto: RTVS / posnetek zaslona)

Novinar, ki se je na RTVS prebil kot del »Janševega osvajanja RTV«

Je pa ob tem bizarna še ena zgodba. Namreč, portal Domovina je pred skoraj tednom dni pripravil dokaj dolg intervju z novinarjem TVS Gregorjem Drnovškom, ki je v zvezi s političnim prevzemom RTVS dejal med drugim tudi tole: »Težnja prevzema RTV hiše s strani Janeza Janše je vedno obstajala. Zdaj se je pač zgodila prek prevzema Programskega sveta s strani ljudi, ki so blizu tej opciji in tega niti ne skrivajo. V programskem svetu je takšnih trenutno 21 od 29.« Pustimo ob strani dejstvo, da je omenjeni novinar zaradi družinskih povezav povezan tudi s cerkvenimi krogi (zaradi česar je verjetno dobil priložnost za intervju v Domovini). A številni starejši bralci Demokracije se bodo morda spomnili, da je bil Gregor Drnovšek pred prihodom na RTV Slovenije novinar – Demokracije. Pot na Kolodvorsko se mu je odprla v času prve Janševe vlade, kar bi lahko potrdilo, da je bil celo sam del »Janševega prevzema RTV«, o čemer sedaj tako rad govori.

Torej, na vprašanje »kaj dogaja na RTVS« lahko odgovorimo, da duh ostaja isti, le tehnično se je stvar obrnila: prej je bila RTVS glavni napadalec na vlado, sedaj je glavni napadalec na opozicijo…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine