15.8 C
Ljubljana
sreda, 22 septembra, 2021

Kadar je kriza znamo biti složni

Piše: Borut Pogačnik

V zaključni misli oddaje Odprta dlan na Radiu Zeleni val, v sredo, 21. julija, je državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, mag. Robert Cugelj povedal, da nima slabega občutka, kar zadeva soglasnost različnih političnih skupin (tudi v Državnem zboru), saj so Zakon o investicijah v zdravstvu do leta 2030 podprle skoraj vse politične skupine, kar je nedvomno visoka stopnja želja in pričakovanj državljanov Republike Slovenije o dostopnosti do ustanov zdravstva.

Prav tako je R. Cugelj povedal, da ni bojazni, da bi se kakorkoli ukinjalo javno zdravstvo, saj je ravno steber, ki se je nedvomno izkazal in se izkazuje tudi v sedanji epidemiji covida-19.

Številni poslušalci so menili tudi, da bi bilo močno priporočljivo, če bi država uvedla obvezno cepljenje prebivalstva, saj bi se na ta način lahko izognili četrtemu valu, ki nam sicer sledi, če precepljenosti ne bo. Gost oddaje je menil, da to za zdaj ni v načrtu ministrstva, ker menijo, da te odločitve ne bo potrebno storiti, ker je zlasti pomembna promocija cepljenja, kamor sodi tudi sredina oddaja in še številne druge, ki jih tudi izvaja Združenje invalidov – Forum Slovenije, kar bo ozavestilo javnost o potrebnosti cepljenja, ki je edino resnično delujoče zdravilo.

Poslušalci so tudi menili, da mogoče na lokalnih radijskih postajah premalokrat nastopajo ministri, državni sekretarji in drugi pomembni soodločevalci v takšnih kriznih razmerah. S tem v zvezi smo mu lahko odgovorili, da je prav oddaja Odprta dlan, ki ima že 25-letno zgodovino gotovo ena redkih, kjer so od lanskega marca pa do danes nastopili: minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar v Vladi RS dr. Vinko Gorenak, direktor NIJZ dr. Milan Krek, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, poslanec SD in nekdanji predsednik Državnega zbora Dejan Židan, Varuh človekovih pravic Peter Svetina ter še kopica drugih strokovnjakov s področja zdravstva, sociale, invalidskega varstva in tako naprej. Pri čemer ni mogoče zapostaviti tudi dr. Bojane Žvan, dr. Matije Tomšiča, mag. Franca Hočevarja in dr. Tomaža Makovca.

Na ta način smo v oddajah absolutno zadostili vsem kriterijem demokratičnosti in tudi promociji zdravja, kakor tudi cepljenja v naši državi. Ob tem povejmo še to, da so našteti gostje bili v oddajah, ki so trajale od 45 do 60 minut, za razliko od oddaj po drugih radijskih postajah, kjer so omenjeni gostje imeli včasih samo po dve minuti časa predstaviti svoja stališča, kar je običajno nemogoče.

Poslušalci so postavili tudi vprašanja v zvezi z delom od doma ter menili, da je bila tu prednost oseb, ki delajo v javnem sektorju prevelika, medtem ko delavci v proizvodnji niso imeli te možnosti. Mag. Robert Cugelj je povedal, da je bilo delo od doma tudi sicer lastno drugim panogam gospodarstva, kjer je bilo le to mogoče. Kar pa zadeva delo v državni upravi, pa so tega sedaj, kar precej omejili.

Gost je opozoril na vse vidike tveganj, ki nas čakajo v tem poletnem času, ko se ljudje vračajo z letovanj, zlasti iz držav, ki so v rdeči ali oranžni fazi širjenja epidemije. Čudi pa, da so kot kulturne prireditve obravnavane tudi klubske zabave, kjer je bilo zelo malo ali nič ukrepov proti covidu-19, kot je to poročala tudi Pop tv 20. julija v primeru iz Ljubljane.

Državni sekretar R. Cugelj, je že po značaju optimist in upa, da bo uvid v resnost položaja pretehtal skepticizem, ki ga je še mogoče najti pri različnih skupinah. Ob tem je bilo povedano, da bi takšnim ustrezal obisk na intenzivnih oddelkih Infekcijske klinike, kjer bi videli, kako trpe bolniki s covidom-19 v finalni fazi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine