0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Kacin: Vlada z odlokom določila obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih

Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov covida-19 je vlada na današnji seji sprejela nov odlok, ki določa začasno obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obvezno razkuževanje rok, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil vladni govorec Jelko Kacin.

Odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katero se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil Kacin. Velja pa obveza nošenja mask tudi v javnem potniškem prometu.

Kacin je dodal, da maska ni obvezna, če je zagotovljena primerna razdalja. “Če je pisarna, kjer delata dva, v javnem prostoru dovolj velika, potem maska ni obvezna, še posebej če je omogočeno prezračevanje,” je ponazoril.

Po njegovih besedah so še naprej v veljavi tudi trenutne veljavne omejitve glede zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih, pri čemer je strokovna skupina opozorila, da morajo omejitve veljati tudi za vsa zasebna zbiranja.

“Vse, kar je veljalo doslej, velja tudi naprej,” je poudaril Kacin. Nov odlok pa je po njegovih besedah vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

Sicer pa je Kacin opozoril, da je bilo v sredo opravljenih skoraj 50 testov več kot dan prej. Že drugi dan zapored pa je število novih primerov okužb preseglo 50.

Tudi današnji podatki kažejo, da smo bili pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine uspešni. Ob upoštevanju, da se epidemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v naši neposredni soseščini, ponovno slabša, je po njegovih besedah to spodbudno in pomeni, da se virus ponovno širi predvsem z lokalnimi prenosi.

Pri tem je Kacin opozoril, da precejšnje število posameznikov s potrjeno okužbo žal ne razkrije natančnih podatkov, kje so se z virusom okužili, zato je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju samozaščitnih ukrepov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine