11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Južno mejo je treba nujno zavarovati!

Odbor DZ za notranjo politiko tudi v današnjem nadaljevanju nujne seje ni končal obravnave problematike, ki se nanaša na varovanje schengenske meje. Medtem ko so poslanci opozicijskih SDS in SNS vlado pozivali k odločnejšim ukrepom za preprečitev nelegalnih prehodov meje, so v koaliciji trmasto vztrajali, da policisti obvladujejo razmere na meji.

Azilna zakonodaja se zlorablja, množično pa se krši tudi zakon o nadzoru državne meje, je danes ponovil predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Zvonko Černač iz SDS, ki je dal pobudo za obravnavo omenjene točke. Spomnil je, da je poslanska skupina SDS v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o mednarodni zaščiti. Z njim med drugim predlagajo, da v Sloveniji za mednarodno zaščito ne bi mogli zaprositi tisti, ki bi v državo vstopili prek druge varne države.

Slovenija bi morala, kot je dejal Branko Grims iz SDS, dati jasen signal, da ne zmore več in naj ljudje ne prihajajo. Tako bi morala najprej zaostriti azilno zakonodajo, naslednji ukrep pa bi bila tehnična sredstva, je dejal. Še vedno se po njegovih besedah tudi tolerira nevladne organizacije, ki dajejo navodila migrantom, kako ravnati na meji. Dejalje, da se za lažno humanitarnostjo skriva velik biznis, proti čemer je treba ukrepati. Prav tako je treba ukrepati proti nevladnim organizacijam, ki sodelujejo pri tem, je dodal.

Do vlade je bil kritičen tudi Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Varovanje schengenske meje je po njegovi oceni slabo, ker vlada ni dovolj okrepila policije. Migranti po njegovih besedah zlorabljajo azilne postopke, policija je podhranjena, vojaki pa nimajo pooblastil, da bi ji bili lahko v učinkovito pomoč.

Predsednik odbora Černač bo datum nadaljevanja nujne seje še sporočil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine